Vjerski obred uz porušenu crkvu u Petrinji

Pravoslavni vjernici obilježavaju Badnji dan uoći najvećeg kršćanskog praznika Božića.

Ispred razrušene pravoslavne crkve u Petrinji vjernici obilježili Badnjak (Davorin Visnjic/PIXSELL)
Ispred razrušene pravoslavne crkve u Petrinji vjernici obilježili Badnjak (Davorin Visnjic/PIXSELL)

Uz tradicionalno paljenje hrasta, lomljenje pogače i pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi”, uz potresom porušenu crkvu u Petrinji održan je u srijedu vjerski obred obilježavanja Božića po julijanskom kalendaru, prenijela je Hina.

Svečanost, koju je organiziralo Srpsko narodno vijeće u saradnji s Gornjokarlovačkom eparhijom SPC-a, održana je uz ostatke pravoslavne crkve sv. Nikolaja na petrinjskom gradskom groblju.

Obredu, koji je predvodio eparh Gerasim, bili su prisutni predstavnici Predsjednika Hrvatske, predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora te čelnika Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, kao i predstavnici Židovske zajednice, mnogi vjernici i drugi gosti.

“Okupili smo se danas ovdje, a ne u Zagrebu, gdje smo se okupljali godinama, zbog toga što je najveći dio naših osjećaja, očekivanja i našega rada preselio u Sisačko-moslavačku županiju, Petrinju, Glinu, Dvor Kostajnicu, Majur, Sunju i Sisak. To su mjesta koja su okupila cijelu Hrvatsku, sve njene građane, bez obzira na vjeru i nacionalnost, neovisno o tome na koji dan i u koje vrijeme slave rođenje Kristovo”, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

To je, kako je dodao, simbol nade za sve kršćane, za one koji vjeruju u poruke rođenja Krista, za sve ljude iz našeg susjedstva.

“Ono što je pretrpjela ova sredina, objedinjuje u istom osjećaju solidarnosti, brige i očekivanja i nade da će se život, koji je teško poremećen i u kojem je značajan broj ljudi izgubio živote, roditi iznova, još snažnije, vitalnije, nego što se rodio u proteklih 30 godina”, istaknuo je Pupovac.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je da je petrinjska parohija teško stradala, da više niti jednu crkvu, a paroh nema ni svoj dom, ali je ostao s narodom.

“I danas, kada je ostao bez svega, osim onoga što je na njemu, on nesebično pomaže, razvozi hranu, lijekove, kontejnere, popunjava formulare, savjetuje i radi sve ostalo. I ja sam od neki dan Banijac i tu smo da pomognemo stradalim građanima, jer ono što je dobro u božićno vrijeme je duh solidarnosti među ljudima. Nastradali su svi i Srbi i Hrvati, i Romi i drugi. Svi smo zajedno u toj muci”, rekao je.

‘Duh zajedništva’

“Cijela Hrvatska pomaže ne pitajući koje je netko nacionalnosti i vjere i volio bih da se taj duh zajedništva očuva i u narednom razdoblju”, rekao je Milošević.

Prisutne je pozdravio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, čestitajući pravoslavnim vjernicima sretan Badnjak. Spomenuo je kako je u nesreći ostvaren visoko nivo kulture i civiliziranosti, te da su jedni drugima pružili ruku i pomogli.

Razrušena pravoslavna crkva u Petrinji (Davorin Visnjic/PIXSELL)

Petrinjski paroh Saša Umičević je u pozdravnoj riječi rekao kako se, umjesto anđela s neba, danas čuju teški jauci onih koji su ostali bez svojih domova i svojih najbližih.

“Stotine vas još živi pod vedrim nebom, ali zato smo ovdje da da ove noći budemo s vašom tugom i bolom, da sa vama podijelimo blagoslov Božićne noći” rekao je paroh Umićević.

Srpsko narodno vijeće je dan nakon katastrofalnog potresa pokrenulo akciju „Banija je naša kuća“ kojom pomaže svim selima Gline, Petrinje, Kostajnice, Dvora i to, prije svega, zahvaljujući kolegama iz mreže lokalnih vijeća SNV-a, kao i volonterkama i volonterima na terenu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO