Dodik izašao iz bolnice, odmah prijetio otcjepljenjem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se po izlasku iz bolnice prvi put suočio s pitanjem novinara o ‘aferi ikona’.

Nakon što se s korona virusom borio gotovo cijeli mjesec, Dodik je počeo prijetiti provedbom ranije najavljivanih separatističkih planova (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u utorak je, samo što se oporavio od borbe s korona virusom, ponovo zaprijetio otcjepljenjem entiteta Republika Srpska od BiH.

Prvi put ponudio je svoju interpretaciju skandala kojeg je sam prouzrokovao kada je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ikonu sumnjiva porijekla, prenosi Hina.

Napuštajući bolnicu u Banjoj Luci u kojoj je bio proteklih 16 dana, gdje se liječio od bolesti COVID-19, Dodik je pred novinarima istakao kako su iza njega teški dani jer se s korona virusom borio gotovo cijeli mjesec uz tešku upalu pluća no to ga nije spriječilo da odmah počne prijetiti provedbom ranije najavljivanih separatističkih planova.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako se protivi imenovanju novog visokog predstavnika za BiH, što je dužnost za koju je navodni kandidat konzervativni njemački političar Christian Schmidt.

“RS je protiv visokog predstavnika ko god on bio. Što se nas tiče ne mora ni dolaziti”, kazao je Dodik ocijenivši da su potpuno neutemeljena očekivanja da će se nova američka administracija predvođena predsjednikom Joeom Bidenom odlučnije angažirati na sređivanju haotičnog stanja u BiH.

Separatistički planovi

Dodikova je teza kako je ovo zapravo zgodna prilika da Biden, koji se od 1992. do 1995. godine snažno zalagao za očuvanje BiH, shvati kako je zapravo trebalo dopustiti da se ta zemlja podijeli i od nje naprave tri države.

“Vrijeme takve odluke dolazi”, tvrdi Dodik i dodaje kako je “uvjeren da će BiH nestati, a da će RS postati država”.

Poručio je i kako su entitetske podjele u BiH konačne te da on nema što tražiti u Sarajevu, baš kao što ni osobe poput lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića nema što tražiti u Banjoj Luci.

“Banja Luka je srpski grad, šta god ko rekao”, kazao je Dodik.

Afera ‘Ikona’

Po izlasku iz bolnice prvi se put suočio s pitanjem novinara o “aferi ikona” koja je izbila nakon što se ispostavilo kako je nejasno porijeklo navodne umjetnine koju je on poklonio šefu ruske diplomacije Lavrovu tokom njegove posjete BiH 14. decemra prošle godine.

Lavrov je zbog skandala ikonu, koja na poleđini ima pečat koji potvrđuje da je registrirana u Ukrajini, vratio, a kako je ona uopće dospjela u BiH do sada nije razjašnjeno.

Dodik se nije potrudio ponuditi bilo kakvo suvislo pojašnjenje, a za sve je okrivio medije iz Federacije BiH, optužujući ih da su “izmislili lažnu priču o ikoni”.

Kazao je kako je riječ o porodičnoj ikoni te kako navodno nema dokaza da je ona vlasništvo Ukrajine.

“Lavrov je smatrao da (ikonu) treba vratiti, ona je tu, a ja ću sada pozvati ljude koji su mi ikonu dali i vratiti im je, a oni neka dalje objašnjavaju”, bilo je sve što je o skandalu bez presedana rekao Dodik.

Izvor: Agencije