Sud BiH: Optuženi u ‘slučaju Respiratori’ negirali krivnju

Optužnica federalnog premijera Novalića i druge tereti za krivična djela pri uvozu 100 respiratora iz Kine u vrijeme pandemije korona virusa.

Premijer Fadil Novalić tokom dolaska u Sud BiH (Fena/Harun Muminović)

Optuženi u “slučaju Respiratori” danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivnju po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 medicinskih respiratora iz Kine tokom pandemije korona virusa.

„Nisam kriv“, glasio je odgovor federalnog premijera Fadila Novalića na upit sutkinje Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivnji, prenijela je Fena.

Na isti način su se izjasnili i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, pravni zastupnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Utjecali da firma dobije milionski posao

Optužnica federalnog premijera Novalić i druge tereti za uvoza 100 medicinskih respiratora iz Kine, plaćenih blizu pet i pol miliona eura. Respiratore je uvezla firma “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite tokom pandemije korona virusa, iako se ta firma prethodno bavila proizvodnjom i preradom voća.

Osim premijera Novalića, vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića i smijenjenog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, optužnicom je obuhvaćena i federalna ministrica finansija Jelka Miličević, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

Ona se tereti za nesavjestan rad u službi dok su ostali optuženi za udruživanje s ciljem zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije