Prvostepenom presudom Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora

Sud BiH zaključio je da Mahmuljin imao informaciju da pripadnici ‘El Mudžahida’ spremaju zločin, te da ga nije spriječio.

Sud BiH konstatovao je da Mahmuljin nije kaznio počinioce zločina (Fena)

Bivši komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakib Mahmuljin osuđen je na Sudu BiH na 10 godina zatvora prvostepenom presudom.

U optužnici se navodilo da je u toku rata u Bosni i Hercegovini, sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin.

‘Zločin protiv civila, zarobljenika i ranjenika’

Sud je naveo da je Mahmuljin imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio njegove počinioce.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenijela je Fena.

Mahmuljinov advokat Fahrudin Ibrišimović najavio je ponošenje žalbe jer su očekivali oslobađajuću presudu.

Po njegovim riječima, ima mnogo dubioza koje sud nije riješio, od efektivne kontrole pa dalje.

“Za nas je svaka kazna loša, jer smo očekivali oslobađajuću presudu prema dokazima koje su prezentirali tužilaštvo i odbrana, ali šta je tu je. Nije ni prvi ni posljednji put da se nešto rješava apelacijama”, kazao je, prenosi Fena.

 

Izvor: Agencije