Migranti u BiH spasili ženu iz nabujale rijeke

Nekoliko migranata spasilo je u Bosni i Hercegovini ženu iz nabujale rijeke nedaleko Velike Kladuše.

Bez razmišljanja nekoliko migranata je ušlo u hladnu i nabujalu rijeku te spasilo ženu od sigurnog utapanja (EPA - Ilustracija)

Nekoliko migranata spasilo je u četvrtak u Bosni i Hercegovini ženu iz nabujale rijeke nedaleko Velike Kladuše, dospjevši u središte javnosti u sasvim drugačijem svjetlu, suprotno javnoj percepciji u toj zemlji u kojoj se migranti doživljavaju teretom i sigurnosnim problemom.

Kako se doznaje u petak, migranti u mjestu Trn Polje, u predgrađu Velike Kladuše, spazili su lokalnu mještanku čije je tijelo plutalo rijekom Kladušnicom, prenosi Hina.

Bez razmišljanja nekoliko migranata je ušlo u hladnu i nabujalu rijeku te je spasilo od sigurnog utapanja. Jedan od migranata je o tome snimio i video koji je ubrzo postao viralan.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je kako je žena nakon izvlačenja iz vode brzo prebačena u zdravstvenu ustanovu, no da je njeno zdravstveno stanje teško.

Ledena priča

“Ovo je ledena lijepa priča ljudi koji možda nemaju ni smještaj na ovoj hladnoći, a neko od njih je ušao u hladnu rijeku i spasio ženu”, rekao je Šiljdedić.

U BiH je trenutačno između 7.000 i 9.000 migranata. Najveći broj nalazi se u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu, te nedaleko  granice s Republikom Hrvatskom, u pokušaju da se dokopaju Evropske unije.

Najveći broj lokalnih političara u BiH želi migrante prognati smatrajući ih teretom i sigurnosnim problemom. Posebno je teško stanje u Unsko-sanskom kantonu, gdje značajan broj ilegalnih migranata živi na otvorenome na temperaturama koje se noću spuštaju i do -15 stepeni.

Njihov smještaj i rješavanje ove humanitarne krize gotovo isključivo finansira Evropska unija, koja je do sada izdvojila gotovo 88 miliona eura.

Izvor: Agencije