BiH ispod 300 zaraženih, liječnici pozivaju na oprez

Kultura higijene je na visokom nivou u BiH, a to je bilo važno u borbi protiv korona virusa, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva.

U BiH se ne dešava nikakvo čudo, već je po srijedi stvarnost i realnost, rekao je pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez (Armin Durgut/PIXSELL)

Broj novozaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini prvi put nakon nekoliko mjeseci bio je u petak ispod 300, čime se nastavio trend smanjenja širenja epidemije, dok stručnjaci i dalje pozivaju na oprez.

U posljednja 24 sata testiranjem je utvrđeno 295 novih slučajeva osoba koje su bile pozitivne na COVID-19. U istome razdoblju preminulo je 18 osoba.

U entitetu Federaciji BiH u posljednja 24 sata potvrđena su 224 nova slučaja zaraze, a umrlo je deset ljudi. U entitetu Republika Srpska novozaražena je 71 osoba, a osam je preminulo.
Među područjima s najviše zaraženih je Hercegovina, u kojoj je pozitivna bila 61 osoba, dok nije bilo preminulih.

Jedan od vodećih infektologa u Bosni i Hercegovini dr. Jurica Arapović, profesor s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, rekao je kako treba biti oprezan s eventualnim ukidanjem restriktivnih mjera zbog dosadašnjih iskustava s neočekivano brzim širenjem koronavirusa.

“Moguće da je to zatišje pred buru, jer s COVID-om nikada ne znate. Do sada je bilo nekoliko slučajeva pogoršanja epidemije”, rekao je Arapović, prenijela je Hina.

Najveći broj zaraženih u BiH bio je početkom novembra kada je dnevno bilo 2.000 zaraženih osoba. Trend smanjenja broja zaraženih započeo je sredinom decembra.

Kultura higijene

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da se u BiH ne dešava nikakvo čudo, već je po srijedi stvarnost i realnost.

“Kultura higijene je na visokom nivou u BiH, tako potvrđuju i svjetska istraživanja. To je bilo važno i sada”, rekao je Čerkez.

“U čemu je tajna koliko-toliko kontrolisane situacije? Znanje i posvećenost ljekara i ljudi koji su učestvovali u ovome. Veoma je bitna uloga i drugih sektora, posebno inspekcija i policije i naravno građanstva koje je u najvećem dijelu pratilo sve mjere”, dodao je Čerkez.

Izvor: Agencije