Palmer: Balkan će imati pažnju nove američke administracije

SAD je uvijek okrenut ka budućnosti i na taj način gleda šta je najbolje i za ovu regiju, rekao je specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan.

Matthew Palmer: Vjerujem da postoji široka saglasnost o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana (EPA)

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je da je važno da svi u regiji gledaju naprijed te da će Balkan imati punu pažnju nove američke administracije u daljoj normalizaciji međusobnih odnosa i na evropskom putu regije.

Kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana i odnos Evropske unije prema ovom dijelu Evrope, kao i saradnja Washingtona i Brisela, iskusni američki diplomata kađe je da je važno da EU pronađe način da održi međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i da bi želio vidjeti punu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo online.

“Želimo da se dijalogom postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Podržavamo [specijalnog izaslanika EU-a] Miroslava Lajčaka, a također i napore u Bosni i Hercegovini”, rekao je Palmer za RTV Albanije.

Konstatirao je da su, zbog odnosa prema prošlosti, za neke Amerikanci narod bez historije te je naglasio da je SAD okrenut uvijek ka budućnosti i na taj način gleda šta je najbolje i za ovu regiju.

Evropska budućnost Zapadnog Balkana

“Postoji citat koji sam naučio od bivšeg grčkog ministra vanjskih poslova [Nikolaisa] Kotsijasa, koji je rekao da historija treba biti škola, a ne zatvor. Vjerujem da postoji široka saglasnost o evropskoj budućnosti regije Zapadnog Balkana”, naveo je Palmer.

Ističe da je važno da svi u regiji gledaju naprijed i da budu orijentirani na prioritetna područja u kojima se mogu stvoriti bolji uvjeti za život, a da će se vidjeti da je na tom putu Amerika snažan i stabilan partner.

“Uvjeren sam da će Balkan imati pažnju američke vlade, ne samo od mene, već i od same administracije i šire. Vjerujem da možemo uraditi veoma dobar posao na Balkanu”, kazao je Palmer.

Palmer je govorio i o svojoj knjizi Sarajevski vuk, u kojoj, kako kaže, objašnjava koliko je historija prisutna u politici na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije