Barišiću i Grgiću određen istražni zatvor

Zagreb: Barišić i Grgić u pratnji pravosudne policije odlaze u istražni zatvor u Remetincu (Željko Lukuni? / Pixsell)
Zagreb: Barišić i Grgić u pratnji pravosudne policije odlaze u istražni zatvor u Remetincu (Željko Lukuni? / Pixsell)

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u subotu kasno poslijepodne jednomjesečni istražni zatvor gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, koji su i saborski zastupnici, javila je Hina.

Istražni zatvor im je, na prijedlog Uskoka, određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, a odbrane osumnjičenih na tu su odluku najavile žalbu.

Obojica osumnjičenih u aferi Janaf ranije su na ispitivanju u Uskoku odbacili krivnju.

Pritvor za deset privedenih

Jučer je pritvor određen desetorici privedenih iz afere Janaf, koje se sumnjiči za trgovanje utjecajem, podmićivanje, zlouporabu položaja i pomaganje u tim radanjama. Jedan od glavnih osumnjičenika je direktor Janafa Dragan Kovačević.

Uz Kovačevića istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima Barišiću i Grgiću navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milionske poslove.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv više osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. 

Hrvatski sabor u petak je bez imuniteta ostavio trojicu svojih zastupnika, HDZ-ove Darka Puljašića i Dražena Barišića te SDP-ovog Vinka Grgića, s tim da je za dvojicu posljednjih dao i odobrenje da ih se zbog navodne umiješanosti u aferu Janaf liši slobode i odredi istražni zatvor.

Te odluke bez presedana u modernom saborovanju, jer nikada u jednom danu nisu skinuti imuniteti trojici zastupnika.

Ukinut imunitet

Sabor je odluku donio velikom većinom glasova, tvrdi Hina.

Iako se nagađalo da bi proces protiv Barišića mogao ugroziti tanku HDZ-ovu saborsku većinu od 76 zastupnika, to se neće dogoditi.

Sam Barišić u četvrtak poslijepodne stavio je mandat u mirovanje, nakon čega je Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj sjednici istog dana odlučilo da će ga mijenjati Mato Čičak, načelnik općine Rugvica i zastupnik u prošlom saborskom sazivu.

Skidanje njihovih imuniteta zatražio je DORH, odnosno USKOK, i to u Barišićevu slučaju zbog sumnje da je počinio krvična djela trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti, a u Grgićevu zbog sumnje da je primio mito.

Gradonačelnik Požege Puljašić vezan je uz drugu aferu, projekt dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Zagrebačka policija privela je više osoba među kojima je Dragan Kovačević, predsjednik uprave tvrtke Jadranski naftovod. Istragom su obuhvaćena i dva saborska zastupnika, Dražen Barišić iz HDZ-a i Vinko Grgić iz SDP-a kojima je u međuvremenu skinut imunitet. Tereti ih se za malverzacije pri dodjeli poslova te državne kompanije, a policija je potvrdila da istraga […]

Zagrebačka policija privela je više osoba među kojima je, prema nezvaničnim informacijama, Dragan Kovačević, predsjednik uprave kompanije Jadranski naftovod. Istragom su obuhvaćena i dva poslanika u Saboru, Dražen Barišić iz HDZ-a i Vinko Grgić iz SDP-a. Svi osumnjičeni terete se za malverzacije pri dodjeli poslova ove državne kompanije, a policija je potvrdila da istraga traje […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO