Nezadovoljni mjerama u školama: Roditelji izašli na ulice Mostara

Roditelji mostarskih učenika tokom protestne šetnje protiv načina organizacije nastave u vrijeme pandemija korona virusa (Anadolija)
Roditelji mostarskih učenika tokom protestne šetnje protiv načina organizacije nastave u vrijeme pandemija korona virusa (Anadolija)

Članovi udruženja “Naša djeca“ iz Mostara organizovali su protestnu šetnju na ulicama tog grada, nezadovoljni mjerama i instrukcijama koje važe za učenike i nastavno osoblje u školama Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), donesene koncem avgusta od Kantonalnog ministarstva obrazovanja, a u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo HNK-a, javlja agencija Anadolijau.

Roditelji kažu kako su svjesni da izolirani i pojedinačni otpor neće uroditi plodom, te da je svima jedina šansa buduće koordinirano i zajedničko istupanje. Zahtijevaju “normalno školovanje“, a navode i da su se na protest odlučili jer je resorno ministarstvo ranije ignorisalo sve njihove zahtjeve.

“Zahtijevamo da kompletni razredi ne idu u samoizolaciju za slučajeve da neki od učenika bude pozitivan na korona virus. Također, tražimo da se temperatura učenicima mjeri kućama pred polazak u školu, a da se organizacija nastave u grupama prilagodi raspoloživom prostoru učionica, a ne fiksno odredi da u učionici može boraviti maksimalno 15 učenika. Zahtijevamo i organizaciju velikog odmora na otvorenom, svaki radni dan u svim školama, te želimo i da se ispita kakav uticaj na psiho-socijalni razvoj djeteta mogu imati mjere koje su danas na snazi“, kazala je glasnogovornica Udruženja Mirjana Laganin.

Istakla je i da se Udruženju od dana kada je nastava u HNK-a započela javio veliki broj roditelja koji su negodovali zbog načina organizacije nastave.

“Imali smo, recimo, slučaj samoizolacije djeteta, određene jer je majka dotičnog zaražena. Ljekar nije želio narediti testiranje jer dijete nije imalo simptome, dok mu također škola nije dozvolila dolazak na nastavu sve dok ne priloži test i dokaže da je negativan na koronu. Učitelji i nastavnici nezadovoljni su i zbog rotiranja grupa, smatrajući da se one mogu i sasvim drugačije organizovati. Pokušat ćemo stoga razgovarati sa nadležnima, a Upravni odbor Udruženja donijet će odluke o daljim koracima. Danas svi koji podržavaju naše zahtjeve mogu potpisati peticiju i tako nas dodatno podržati. Glavni zahtjev je da se online nastava može organizovati samo u slučaju općeg karantina“, dodala je Laganin.

‘Mjere se moraju prilagoditi stvarnom životu’

Član Upravnog odbora Udruženja Dragan Musa poručio je da roditelji idu do kraja, te da neće odustati dok se ne usvoje izmjene mjera za održavanje nastave. Ministarstvo je ponovo pozvao na razgovor.

“Mjere se moraju prilagoditi stvarnom životu. Već danas su najavljene promjene rasporeda u školama i to vodi ka novim prilagodbama. Neobična su iskustva. Potrebno je prilagoditi se situaciji i nekako organizovati sve. Pitanje je kako dalje ako dođe do promjena rasporeda. Protiv online nastave nemamo ništa, ali samo u slučaju proglašenja prirodne nesreće i naredbe strogog karantina. Želimo da se mjere prilagode roditeljima i djeci“, kazao je Musa.

U Inicijativu su Udruženja roditelja uključeni su i roditelji i iz Zapadnohercegovačkog kantona.

Izvor: Agencije


Povezane

U školske klupe vratili su se i učenici od petog do devetog razreda osnovnih škola u Sarajevskom kantonu. Kao i njihove mlađe kolege, i oni će biti podijeljeni u dvije grupe, a nastavu će jednu sedmicu pratiti u učionici, a drugu online. Po istom modelu krenuli su i srednjoškolci, ali samo učenici prvih i četvrtih […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO