COVID-19: Hrvatska premašila BiH po broju novozaraženih

Imamo nova žarišta u Splitu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš (EPA)

U Hrvatskoj je od utorka zabilježeno 358 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminule su dvije osobe, prema podacima koje je objavio nacionalni stožer.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je ranije u srijedu, uoči sjednice užeg kabineta Vlade Hrvatske, da brojke zaraženih korona virusom danas nisu najbolje, veće su nego u utorak, kada je bilo 219 novozaraženih, “a imamo nova žarišta u Splitu”.

“U kontaktu sam s epidemiolozima, dobro je da, na tragu naših ranijih dogovora, Županijski stožer predlaže nove mjere, koje će biti primjerene. Od osnovne je važnosti da oni na terenu imaju informaciju od jučer do danas koja su to nova žarišta, jer se pojavljuju nova, između ostalog fitness centri, teretane…”, rekao je on novinarima u Zagrebu, prenosi Hina.

Beroš je kazao da prije sastanka užeg kabineta Vlade ide kod premijera Andreja Plenkovića, jer sve što se događa zahtijeva brzu reakciju.

Trenutno 2.350 aktivnih slučajeva

U Hrvatskoj je trenutno više od 2.350 aktivnih slučajeva korona virusa, zbog čega je stavljana na “crvenu listu” susjedne Slovenije, Italije, Austrije, ali i nekih drugih zemlje, poput Velike Britanije.

To znači da ulazak u te zemlje za osobe koje su prethodno boravile u Hrvatskoj ima poseban režim, koji uključuje posjedovanje negativnog testa na korona virus ili odlazak u 14-dnevnu izolaciju.

Takve mjere zadale su snažan udarac hrvatskom turizmu, koji čini oko 20 posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Nova 283 slučaja zaraze korona virusom i 11 smrtnih ishoda zabilježeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini, u kojoj smrtnost od novog virusa čini tri posto, po čemu je lošija od susjednih zemalja, ali je bolja od svjetskog prosjeka, prenosi Hina.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u posljednja 24 sata na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine testiranjem je utvrđeno kako je pozitivno 210 osoba na SARS-CoV-2.

Dodaje se kako su novi slučajevi zabilježeni u svim kantonima, osim u Bosansko-podrinjskom.

U BiH do sada 571 smrtni slučaj

Najveći broj zaraženih osoba je iz Kantona Sarajevo.

Istodobno u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u posljednja 24 sata testirana su 434 uzorka te je utvrđena zaraza kod 73 osobe.

Najviše ih je sa područja Banja Luke.

U ovome entitetu prijavljena su četiri smrtna slučaja povezana s komplikacijama nastalim nakon oboljenja od COVID-19, a u Federaciji Bosne i Hercegovine je takvih sedam ishoda.

Od pojave korona virusa u Bosni i Hercegovini je zaraženo 18.609 osoba te zabilježen 571 smrtni slučaj.

Više od polovice zaraženih se izliječilo.

Smanjuje se broj oboljelih u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji se smanjuje broj novooboljelih, a raste broj ozdravljenih, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Danas su registrovana 119 nova slučaja na 2065 testiranja. Oko 5 posto testiranih su pozitivni na korona virus, kaže Smilevska.

U posljednja 24 sata ozdravilo je 297 pacijenata, dok je pet osoba preminula.

Trenutno se u bolnicama Sjeverne Makedonije liječe 323 osobe, a pet pacijenata je na respiratoru.

Srbija: Preminule još dvije osobe

U Srbiji su preminule još dvije osobe zaražene korona virusom.

U posljednja 24 sata zabilježena su 154 nova slučaja zaraze.

Trenutno se na respiratovima u zemlji nalazi 37 pacijenata.

U Srbiji je dosad preminulo 707 osoba zaraženih korona virusom.

Crna Gora: 55 novozaraženih, jedan smrtni slučaj

U Crnoj Gori je još jedna osoba preminula je od posljedica COVID-a 19, a registrovano je i novih 55 slučajeva obolijevanja, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Najviše novozaraženih registrovano je u Podgorici, Bijelom Polju i Nikšiću.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 853, a od početka pandemije preminulo je ukupno 89 osoba. 

Kosovo: Umrla četiri pacijenta 

Na Kosovu je u poslednja 24 sata, od testiranih 511 uzoraka, registrovano 157 novih slučajeva pozitivnih na korona virusom, a preminula su četiri pacijenta, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Broj aktivnih slučajeva korona virusa je 3.406, prenosi Tanjug.

Od početka pandemije ukupan broj slučajeva infekcije korona virusom je 12.840, a od posljedica zaraze preminule su 492 osobe.

U Sloveniji 36 novozaraženih u zadnja 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na korona virus testirano 1.439 osoba, te potvrđeno 36 novih zaraza, 15 više nego prethodni dan, a nije bilo novog smrtnog slučaja,  objavila je u srijedu slovenska vlada na Twitteru.

Najviše novozaraženih je u Ljubljani, Grosuplju i Šentjurju (po tri), a tri su importirana slučaja.

Trenutno je hospitalizirano 20 osoba koje se liječe od COVID-a 19, ali nijedna ne treba intenzivno liječenje. Aktivnih slučajeva zaraze je 419, prema podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji je od 152.144 testiranih do sada potvrđena zaraza kod njih 2.722, a umrlo je 133 među oboljelima.

O stanju epidemije i mjerama potrebnim za početak školske godine koja počinje za sedam dana u srijedu popodne će raspravljati uži kabinet, dok će epidemiolozi iz vladinog stručnog tima objaviti informacije vezane uz stanje s COVID-om 19 u susjednim zemljama, objavili su slovenski mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije