Novih 15 smrtnih slučajeva u BiH, građani Sarajeva traže reakciju vlasti

Ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije korona virusom u Kantonu Sarajevo iznosi 55 (EPA)

U Srbiji je u posljednja 24 sata registrovano 235 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je šest osoba, javlja Tanjug.

Na respiratorima se nalazi 91 pacijent, što je najmanje od 5. jula.

U posljednja 24 sata testirano je  8.086 osoba, a ukupno od početka epidemije u ovoj zemlji je testirano 762.229 osoba.

Kosovo: 13 novih žrtava

Na Kosovu je u posljednja 24 sata preminulo 13 osoba od posljedica COVID-19, dok je 171 osoba zaražena korona virusom, prenosi Anadolija, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova.

U posljednja 24 sata na Kosovu su testirana su 463 uzorka sumnjiva na koronavirus, od kojih je 171 bio pozitivan. Od početka epidemije do sada testirano je 41.615 uzoraka, od kojih je pozitivno bilo 10.590 slučajeva.

U posljednja 24 sata izliječeno je još 190 pacijenata, dok je ukupan broj izliječenih 6.248 slučajeva, uz 354 smrtnih slučajeva. Trenutno je aktivno 3.988 slučajeva.

Novi slučajevi zaraze u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su u posljednja 24 sata preminule tri osobe pozitivne na korona virus, dok su registrovana 52 nova slučaja obolijevanja, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Najviše novozaraženih je u Podgorici, Bijelom Polju i Rožajama.

Od početka juna od posljedica COVID-a 19 u toj zemlji preminule su ukupno 62 osobe, a trenutno je aktivno 1.119 slučajeva. 

S. Makedonija: 141 novozaraženi, jedna žrtva

U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji registrovan je 141 novi slučaj zaraze korona virusom, pa ukupan broj zaraženih sada iznosi 12.083, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

U istom vremenskom periodu preminula je jedna osoba, a ukupan broj žrtava iznosi 529.

Ozdravio je 161 pacijent, ukupno 8.248.

Trenutno se u bolnicama u Sjevernoj Makedoniji liječi 389 osoba.

Dva smrtna slučaja u Hrvatskoj

Novi 91 slučaj zaraze zabilježen je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, broj trenutno oboljelih je 619, a preminule su dvije osobe, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite, 

“U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih [aktivnih slučajeva] u Hrvatskoj danas ukupno 618”, saopćio je Stožer, prenijela je Hina.

Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru pe pacijenata. Preminule su dvije osobe.

Od pojave prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas, ukupno je zabilježeno 5.740 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 160 preminulo, a 4.962 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2.111 osoba. Do danas je ukupno testirano 130.688 osoba, od toga 1.309 u posljednja 24 sata.

U BiH 208 novozaraženih

U posljednja 24 sata, u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 15 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, dok je registrovano još 208 novih slučajeva zaraze. 

Od tog broja u bh. entitetu Federaciji BiH je 161, a u entitetu Republici Srpskoj 47. Testirana su ukupno 1.842 uzorka. U FBiH se oporavilo 197 pacijenata, a u RS-u 49.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda. U pitanju su četiri osobe iz Sarajeva, te po jedna osoba iz Gračanice, Kaknja, Maglaja, Mostara, Olova i Jajca.

Također, Zavodu je naknadno prijavljeno još sedam smrtnih ishoda. U pitanju su pacijenti koji su preminuli u periodu od 6. do 9. augusta 2020. godine. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 228, od toga je 145 osoba muškog i 83 ženskog spola.

Institutu za javno zdravstvo bh. entiteta Republike Srpske prijavljeno je pet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa,

Kod još 47 osoba potvrđeno je prisustvo korona virusa u RS-u, a registrovano je 55 novih slučajeva zaraze u Kantonu Sarajevo, gdje je testirano 294 uzorka, obavljenih tokom jučerašnjeg dana.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS-u je 263, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 77, a u opštim bolnicama 186.

U Srbiji, u užičkoj bolnici smješteno je 130 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, prenosi Tanjug.

Na odjeljenju intenzivne njege smješteno je 19 pacijenata, od kojih je osam na respiratorima, prenosi RTS.

Kako se navodi, u novoj COVID bolnici u nekadašnjoj kasarni nalazi se 63 pacijenata.

Više od 80 ljudi na bolničkom liječenju

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata preminulo pet pacijenata. Trenutno 1.237 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih se 81 nalazi na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Nijedan pacijent ne koristi potporu respiratora pri disanju.

Sa bolničkog liječenja je tokom jučerašnjeg dana otpušteno pet pacijenta, dok je u istom periodu evidentiran oporavak 93 osobe.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije korona virusom u Kantonu Sarajevo iznosi 55.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije potvrđeno prisustvo korona virusa kod 3.177 osoba. Do danas se od posljedica zaraze oporavilo 1.885 osoba.

Poziv vlastima

Građani Kantona Sarajevo pokrenuli su inicijativu za hitno provođenje mjera zbog širenja epidemije korona virusa te su svoje zahtjeve uputili nadležnima u KS.

Kako su naveli u svom pismu, objavljenom na novoformiranoj Facebook grupi, zabrinuti su za živote i zdravlje članova porodica i prijatelja te su užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih reakcija nadležnih institucija usljed pandemije korona virusa.

“Zato od vas, kao najodgovornijih predstavnika vlasti, kao i od svih odgovornih za rad nadležnih institucija, zahtijevamo da odmah hitno poduzmete mjere u Kantonu Sarajevo”, navode građani u pismu upućenom predsjedniku Vlade KS, predsjedniku Skupštine KS, predsjedniku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS te Kantonalnoj upravi civilne zaštite i direktoru uprave.

Zahtjev grupe građana

Građani zahtijevaju stvaranje zakonske i organizacione pretpostavke za rigoroznu primjenu novčanih sankcija za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu s uputstvom nadležnih zdravstvenih institucija.

Također traže stvaranje zakonskih i organizacionih pretpostavki za provođenje mjere zabrane okupljanja građana u grupama većim od deset osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima, okončanje pogubnih sukoba između zdravstvenih ustanova i precizno definiranje njihove saradnje, obaveza i dužnosti.

Pozivaju odgovorne institucije u drugim kantonima, Federaciji BiH, RS-u i Brčko distriktu na poduzimanje navedenih ili sličnih mjera.

Pismo potpisuje više od 500 građana i građanki Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije