Skupština KS-a usvojila inicijativu o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Od Parlamentarne skupštine BiH se traži da po hitnom postupku usvoji zakon o zabrani negiranja genocida (EPA)

Svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u Sarajevu su nepoželjni, usaglasila se danas Skupština Kantona Sarajevo, javlja sarajevski portal Klix.ba.

Inicijativu je podnio zastupnik Damir Nikšić i ima šest tačaka, od kojih je jedna da Vijeće ministara javno objavi listu zemalja koje do sada nisu usvojile rezoluciju, a čije poslovne institucije, banke, mediji i druge organizacije djeluju u Bosni i Hercegovini.

Za inicijativu su glasala sva 34 zastupnika.

Inicijativom se osuđuje svako negiranje genocida, te se svi koji imaju političku ili finansijsku podršku od strane država koje nisu usvojile rezoluciju proglašavaju nepoželjnim u Kantonu Sarajevo.

Usvojiti zakon o zabrani negiranja genocida

Također se prekida svaka saradnja sa poslovnim subjektima i organizacijama, društvima, medijima ili pojedincima koji imaju podršku od strane tih država.

Od Parlamentarne skupštine BiH se traži da po hitnom postupku usvoji zakon o zabrani negiranja genocida kako bi se jasno definisale sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Od Vijeća ministara se traži objava zvanične liste tih zemalja.

Skupština KS-a pozvala je Predsjedništvo BiH i sve skupštine kantina u Federaciji BIH, kao i entitetske skupštine da se pridruže inicijativi.

Izvor: Portali