Državljani BiH i Srbije u Hrvatsku uz samoizolaciju ili negativan PCR test

U junu je također bila donijeta odluka da osobe iz BiH, Srbije, Kosova i S. Makedonije moraju ići u 14-dnevnu samoizolaciju (Al Jazeera)

Hrvatska od ponoći uvodi obaveznu samoizolaciju ili testiranje na korona virus za državljane BiH i Srbije, a te mjere ne odnose se na osobe s dvojnim državljanstvom.

Kako je priopćeno nakon sastanka Znanstvenog vijeća i stožera civilne zaštite u vladi Hrvatske, mjere se uvode zbog pogoršanja situacije u susjednim zemljama.

Kao što je i najavljeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je zbog rasta broja oboljelih od COVID-a 19 izdao nove preporuke i upute kojima se zaoštrava režim prelaska granice, odnosno, ulaska u Hrvatsku, prema kojima će, prema napisanom, državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije i ostalih zemalja regije koje nisu člance Evropske unije, a koji nemaju hrvatski pasoš, biti uvedene mjere samoizolacije.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko granice zabranjuje se, odnosno, ograničava, prelazak, od čega su izuzeti državljani Evropske unije, Schengenskog prostora, te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj.

Ko je izuzet?

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene radnike, istraživače i saradnike, stručnjake za brigu i starijim i osobama koje zahtijevaju hitno liječenje. Također su izuzeti prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje, diplomate, policijski službenici, timovi Civilne zaštite, te vojno, kao i osoblje međunarodnih organizacija.

Režim se ne odnosi niti na osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga, kao niti na putnike u tranzitu ili osobe koje putuju zbog turističkih i drugih poslovnih razloga, s tim što su izdate upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze iz Hrvatsku iz trećih zemalja, u koje spadaju i BiH i Srbija.

Oni iz trećih zemalja koji ne putuju iz neodgodivih razloga, morat će ići u 14-dnevni karantin, koji se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i grla sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na korona virus.

Te obaveze oslobođeni su zdravstveni i prekogranični radnici, prijevoznici i diplomate, policijski službenici, te pripadnici Civilne zaštite, međunarodnih organizacija i vojnog osoblja.

Za putnike u tranzitu, granična policija će, nakon što im odobri ulazak, provjeriti jesi li napustili Hrvatsku u roku od 12 sati.

Osobe iz trećih zemalja koje ulaze u Hrvatsku iz turističkih ili drugih razloga, te one koje putuju zbog školovanja, mogu ući u zemlju bez obaveze samoizolacije, ali uz predočenje negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati, odnosno, uz obavezu 14-dnevnog karantina ako nemaju negazivan nalaz.

Odluka ne vrijedi za državljane Hrvatske

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije dužne su pridržavati određenih mjera, a to su ograničavanje izlaska iz smještaja samo na nužne.

Pooštravanje mjera za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije prilikom ulaska u zemlju, ranije je najavio i hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka zvaničnika.

“Uvest ćemo strože kriterije za ulazak u Hrvatsku, bit će to ili samoizolacija od 14 dana, ili kraća samoizolacija, uz obvezno testiranje”, rekao je on.

Dodao je kako ova odluka neće vrijediti za državljane Hrvatske, zbog odluka Evropske unije koje su na snazi od 1. jula.

Hrvatska je od 1. jula otvorila granice za građane EU-a, dok su državljani petnaestak država, među kojima su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, mogli ući zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smještaja i bez obavezne samoizolacije koja je bila uvedena.

Prije toga, 25. juna, uvedena je odluka prema kojoj su osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku morale ići u 14-dnevnu samoizolaciju. 

Izvor: Agencije