Božinović o ulasku u Hrvatsku: Odluke se mogu brzo mijenjati

Božinović kaže da se radi o režimu koji je postojao i u vrijeme kad je korona kriza bila na vrhuncu (EPA)

Hrvatski ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović pojasnio je na konferenciji za novinare koje osobe mogu ući u Hrvatsku iz zemalja kojima je od četvrtka određena mjera samoizolacije pri ulasku u zemlju, a radi se o osobama koje dolaze iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i s Kosova. 

To su osobe, pojasnio je, koje graničnim policajcima mogu dokazati neodgodivu potrebu i da je to regulirano aktima Europske unije.

Režim kao i na vrhuncu krize

To je režim koji je postojao i u vrijeme kad je korona kriza bila na vrhuncu, a odluku o ulasku donosi granična policija.

Božinović je najavio i mogućnost revidiranja posljednjih odluka u vezi režima ulaska u Hrvatsku i istaknuo da se radi o fazi suživota s virusom u kojoj će se, kako kaže, neke odluke donositi i brže, a sve ovisi o situaciji.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak da odluka Hrvatske o privremenom uvođenju dvotjedne karantene za građane te zemlje zbog sprječavanja širenja korona virusa ‘malo ljuti’ tamošnje Hrvate, ali da neće nikada podijeliti sunarodnjake.

“Malo se ljutimo kad nam dođe poruka iz Hrvatske pa je dočekamo na različite načine jer je nas upravo ograničavanje našeg kretanja iscrpilo u prethodna dva ili tri mjeseca na psihološki i drugi način”, kazao je Čović, prenosi Hina.

Oštre reakcije u BiH

Uvođenje dvotjedne karantene za građane BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije izazvalo je oštra reagiranja u Bosni i Hercegovini, a u medijima se nagovješćuje mogućnost da se uzvrati istim mjerama, kako prenosi Hina. 

Čović je pak dodao kako se u komunikaciji s vlastima u Zagrebu nastoji promijeniti odluka, poručujući kako Hrvate iz dviju država neće podijeliti nikakva granica.

“Hrvatski narod je jedinstven narod s obje strane ove naše granice i to neće nikakva društvena i bilo kakva europska i slična granica promijeniti”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Izvor: Agencije