Lajčak: Stvoreni su uslovi za nastavak dijaloga Kosova i Srbije

Dijalog mora početi brzo, poručio je Lajčak (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini da su stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

“Svaki put kad nešto učinim, pokušavam da to učinim 100 posto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pružiću pomoć stranama da dođu do sporazuma kojim bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare na kraju svoje prve posjete Kosovu u svojstvu predstavnika EU-a za dijalog.

On je rekao da je tokom ovih dana imao konstruktivne i korisne sastanke sa liderima institucija i stranaka na Kosovu.

“Na sastancima sam naglasio da Kosovo mora biti ujedinjeno u dijalogu i da se mora uzdići iznad politike. Dijalog mora početi brzo. Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima. Sretan sam što je dijalog uz pomoć EU-a prioritet i očekujem da će se uskoro nastaviti”, rekao je Lajčak.

Slijedi posjeta Beogradu

Kazao je da će o sličnim pitanjima razgovarati i u Beogradu.

“Budući da ću sljedeće sedmice posjetiti Beograd, razgovaraću o tome sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada ćemo odrediti tačan datum. Zadovoljan sam odlukom da se roba može kretati bez ikakvih problema. Napuštam Kosovo sa sigurnošću da su stvoreni uslovi za dijalog”, rekao je Lajčak.

Tokom posjete Kosovu, specijalni izaslanik EU-a se sastao sa predsjednikom Kosova Hashimom Tachijem, predsjednicom parlamenta Vjosom Osmani, premijerom Avdullahom Hotijem i liderima političkih stranaka.

Također se sastao sa predstavnicima srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu.

Izvor: Agencije