Crni bilans u S. Makedoniji: 196 novozaraženih, osam mrtvih

Broj zaraženih u BiH danima je u porastu (EPA)

Sjeverna Makedonija bilježi novi neslavni rekord.

U poslednja 24 sata registrovano je 196 novih slučajeva zaraze korona virusom dok je osam osoba preminulo. Kako javlja Al Jazeerina reporterka Maja Blaževska Evrosimoska, obe brojke predstavljaju rekorde što se tiče dnevnih izvještaja od početka izbijanja epidemije.

Najveći dio novozaraženih je iz Skoplja – 90.

Ukupni broj zaraženih od početka epidemije sada se popeo na 3.895. Ukupan broj preminulih je 179.

Jedan smrtni slučaj u RS-u

U protekla 24 sata u bh. entitetu Republika Srpska testirana su 322 laboratorijska uzorka, a prisustvo novog tipa korona virusa potvrđeno je kod 21 osobe.

Prijavljen je i jedan smrtni slučaj, starije žene iz Teslića, podaci su entitetskog Intituta za javno zdravstvo.

Kada su u pitanju novozaraženi, radi se o 12 osoba muškog i devet ženskog spola, od kojih su šest mlađe, 11 srednje i četiri osobe starije životne dobi, prenosi Fena.

Prema mjestu prebivališta, četiri osobe su iz Kostajnice, tri iz Modriče, po dvije iz Doboja, Gradiške, Kotor Varoša, Banje Luke i Čelinca i po jedna iz Prijedora, Kozarske Dubice, Bijeljine i Trebinja.

Do sada je u RS potvrđeno 1.628 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 119 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Novi slučajevi zaraze u FBiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 259 uzoraka, od kojih je 27 pozitivnih na COVID-19, saopćio je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva napominju da je Naredbom koja je na snazi obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

“Uz navedeno, izbjegavanje većih okupljanja, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo spriječiti širenje virusa i povećanje broja oboljelih”, poručili su.

Nova žrtva virusa u Srbiji

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 76 slučajeva korona virusa, a preminula je još jedna osoba, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Od početka epidemije u Srbiji je registrovan 12.251 slučaj korona virusa, a preminule su 253 osobe.

Procenat smrtnosti je 2,07 posto.

Novi slučajevi zaraze u Hrvatskoj

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena dva nova slučaja korona virusa, a ukupno je dosad zaražena 2.251 osoba, objavio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi Hina.

Oboljeli su iz Osječko – baranjske županije i Grada Zagreba.

Do sada je testirano 69.967 osoba, od toga 246 u zadnja 24 sata. Na bolničkom liječenju je šest osoba, a nijedna na respiratoru.

Novi pozitivan nalaz na korona virus ujedno je novo upozorenje da se svi građani trebaju pridržavati propisanih epidemioloških mjera, jer je prenošenje virusa i dalje moguće, poručili su iz županijskog Stožera.

 Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 767 testiranja potvrđene dvije nove zaraze koronavirusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj od covida-19, objavila je vlada na Twitteru.

Novi slučajevi u Mariboru i Novoj Gorici

U Sloveniji su u posljednja 24 sata sa 767 testiranja potvrđene dvije nove zaraze korona virusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj od COVID-a 19, objavila je vlada Slovenije na Twitteru.

 

 

Te dvije nove zaraze zabilježene su u Mariboru i Novoj Gorici. 

Broj ukupno zabilježenih zaraza korona virusom od početka epidemije tako se povećao na 1.492, dok broj umrlih ostaje 109.

Prema novim podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) COVID-19 su preboljele 1.364 osobe.

Po broj zaraženih od početka epidemije vodi područje Ljubljane, gdje je do sada bilo 261 slučajeva infekcije, na drugom je mjestu općina Šmarje pri Jelšah sa 174 slučaja, a na trećem Ljutomer sa 135 i na četvrtom Metlika sa 75, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije