Memorijalni centar Srebrenica objavio Izvještaj o negiranju genocida

Ovo je prvi izvještaj ovakve vrste (Anadolija)
Ovo je prvi izvještaj ovakve vrste (Anadolija)

Memorijalni centar Srebrenica predstavio je javnosti Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, koji je rezultat istraživanja aktivnosti negiranja, minimiziranja i relativiziranja zločina genocida od strane institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je da je borba protiv negiranja genocida važnija nego ikada prije, prenosi Fena.

“Došlo je vrijeme da Memorijalni centar preuzme vodeću ulogu na tom putu. Premda institucija postoji još od 2001. godine, Memorijalni centar je nužno bio preokupiran sumornom odgovornošću za ukop ubijenih i identificiranih žrtava genocida. No, sada otvaramo i jedno važno novo poglavlje razvoja ove ustanove, nastojeći da se pozicioniramo kao predvodnici u radu na podizanju svijesti i obrazovanju o genocidu širom svijeta. Ovaj izvještaj je prvi korak na tom putu”, kazao je Suljagić. 

Izrazio je zahvalnost Monici Green, vodećoj istraživačici i autorici publikacije, te timu ljudi koji je dao neizmjeran doprinos u realizaciji – Hasanu Hasanoviću, Nedimu Jahiću, Hikmetu Karčiću, Harizu Haliloviću, Admiru Mulaosmanoviću, Mirnesu Sokoloviću, Amri Begić Fazlić i Šefiki Đozić. 

Dostupan i na engleskom jeziku

Izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica je urađen na bosanskom i engleskom jeziku, te obuhvata istraživanje konteksta rata u BiH, politike “etničkog čišćenja” i ratnih zločina u istočnoj Bosni koji su prethodili genocidu u Srebrenici, radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH.

Također, analizira aktivnosti zvaničnih institucija  i pojedinaca u BiH i Srbiji na prikrivanju zločina genocida, detaljno istražuje nacionalističke narative koji se tiču negiranja genocida, broja žrtava i drugih poruka dominantnih u javnosti. Izvještaj obuhvata i nekoliko studija slučaja, preglede sadržaja nekoliko publikacija koje direktno negiraju genocid, a donosi i informacije o međunarodnim akterima koji su aktivno učestvovali u kampanji negiranja genocida, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

“Svako ko ovaj izvještaj odluči pročitati u dobroj vjeri, pronaći će tu kvalitetne podatke i informacije, utemeljene na činjenicama i istini. Uzimajući u obzir izuzetnu osjetljivost materije kojom se izvještaj bavi, ponosni smo na činjenicu da niti jedan red ove publikacije nije usmjeren protiv srpskog naroda kao cjeline, već uvijek i isključivo protiv pojedinaca i institucija sistema koji stoje iza genocida i njegovog negiranja”, kazao je Suljagić. 

Ističe da je Memorijalni centar Srebrenica, načinom na koji komunicira, postavio model o tome kako čistim činjenicama, naučnim pristupom i visokim akademskim standardom istraživanja mogu govoriti o genocidu u Srebrenici, ne dopuštajući da emocije i “nacionalni narativi” utječu na ono što ova institucija ima da kaže o genocidu, počiniocima, negatorima i odgovornim institucijama.

Ovaj izvještaj je prvi ovakve vrste, a Memorijalni centar već radi na razvoju projekta koji će omogućiti da monitoring negiranja genocida i izvještavanje javnosti o tome postane stalna i redovna aktivnost institucije. Izvještaj će biti dostavljen domaćim i međunarodnim institucijama, a posebno partnerima u akademskoj zajednici, navedeno je u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica.

Izvor: Agencije


Povezane

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve genocida. Dok su pojedine evropske zemlje zabranile negiranje, a Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici, Bosna i Hercegovina nema zakon o zabrani negiranja genocida. Godinama se pokušava doći do nekog zakonskog rješenja, ali sve prijedloge koji idu u smjeru osude i zabrane negiranja genocida blokiraju političari iz bh. entiteta […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO