Von der Leyen: Zapadni Balkan je apsolutni prioritet za EU i EK

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, rekla je Ursula von der Leyen (EPA)
Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, rekla je Ursula von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je u srijedu da je regija Zapadnog Balkana apsolutni prioritet za Evropsku uniju i EK.

“Zapadni Balkan pripada EU, tu se ne postavlja pitanje, i zato čvrsto vjerujem da EU ima posebnu odgovornost prema partnerima u regiji”, rekla je ona u obraćanju nakon videosamita lidera EU-a i zemlaja Zapadnog Balkana, koji je održan umjesto sastanka planiranog za početak maja u Zagrebu.

Kazala je da je samit svjedočenje važnosti koje EU daje regiji, kao i svjedočenje da je Zapadni Balkan apsolutni prioritet za EU i za EK, prenosi Tanjug.

Solidarnost u doba korona krize

Rekla je da je regija Zapadnog Balkana pokazala jasne znake solidarnosti s EU-om u teškom vremenu tokom pandemije korona virusa i zahvalila se na tome.

“To je jasna poruka”, kazala je Von der Leyen i istakla da je EU opredijelila finansijski paket pomoći za Zapadni Balkana.

Lideri 27 članica EU-a, uz konsultacije s liderima zemalja sa Zapadnog Balkana, usvojili su Zagrebačku deklaraciju, kojom se poziva na reforme unutar zemalja Zapadnog Balkana, dok se Deklaracijom izražava i potpuna privrženost EU-a prema zemljama Zapadnog Balkana.

Zapadnom Balkanu 1,7 milijardi eura

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti najavio je ranije u srijedu snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini od 1,7 milijardi eura, u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde eura.

U obraćanju na virtuelnom samitu EU – Zapadni Balkan naveo je da će EBRD pojačati podršku reformama koje će regiji pomoći da se izbori s ekonomskim utjecajem pandemije korona virusa.

Uz lidera zemalja EU-a, na videosamitu prisustvovali su još i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Ðukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsjednik Kosova Hashim Thaci. 

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog pandemije korona virusa, summit EU i šest zemalja zapadnog Balkana održava se putem video-linka umjesto u Zagrebu. Kako je najavljeno, na video-vezi učesnici će usvojiti Zagrebačku deklaraciju, kojom će EU još jednom potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, dok će zemlje jugoistočne Evrope naglasiti da je evropski projekat i njihov strateški izbor. Tekst deklaracije je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO