Von der Leyen: Zapadni Balkan je apsolutni prioritet za EU i EK

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, rekla je Ursula von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je u srijedu da je regija Zapadnog Balkana apsolutni prioritet za Evropsku uniju i EK.

“Zapadni Balkan pripada EU, tu se ne postavlja pitanje, i zato čvrsto vjerujem da EU ima posebnu odgovornost prema partnerima u regiji”, rekla je ona u obraćanju nakon videosamita lidera EU-a i zemlaja Zapadnog Balkana, koji je održan umjesto sastanka planiranog za početak maja u Zagrebu.

Kazala je da je samit svjedočenje važnosti koje EU daje regiji, kao i svjedočenje da je Zapadni Balkan apsolutni prioritet za EU i za EK, prenosi Tanjug.

Solidarnost u doba korona krize

Rekla je da je regija Zapadnog Balkana pokazala jasne znake solidarnosti s EU-om u teškom vremenu tokom pandemije korona virusa i zahvalila se na tome.

“To je jasna poruka”, kazala je Von der Leyen i istakla da je EU opredijelila finansijski paket pomoći za Zapadni Balkana.

Lideri 27 članica EU-a, uz konsultacije s liderima zemalja sa Zapadnog Balkana, usvojili su Zagrebačku deklaraciju, kojom se poziva na reforme unutar zemalja Zapadnog Balkana, dok se Deklaracijom izražava i potpuna privrženost EU-a prema zemljama Zapadnog Balkana.

Zapadnom Balkanu 1,7 milijardi eura

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti najavio je ranije u srijedu snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini od 1,7 milijardi eura, u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde eura.

U obraćanju na virtuelnom samitu EU – Zapadni Balkan naveo je da će EBRD pojačati podršku reformama koje će regiji pomoći da se izbori s ekonomskim utjecajem pandemije korona virusa.

Uz lidera zemalja EU-a, na videosamitu prisustvovali su još i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Ðukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsjednik Kosova Hashim Thaci. 

Izvor: Agencije