Borrell: Kosovo i Srbija sami moraju dogovoriti normalizaciju odnosa

Borrell: 'Naša uloga u dijalogu treba biti posrednička' (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell izjavio je u utorak da Unija nije ta koja čelnicima i građanima Srbije i Kosova treba reći o čemu se trebaju dogovoriti nego konačno rješenje za normalizaciju odnosa moraju naći Srbija i Kosovo.

“Naša uloga treba biti posrednička i ne bismo smjeli biti ‘veći katolici od pape'”, rekao je on u razgovoru s novinarima agencije Beta i još nekih medija sa Zapadnog Balkana.

Borrell je kazao da ne može predskazivati kakav bi rezultat mogao dati samit EU – Zapadni Balkan u srijedu kad je riječ o obnovi dijaloga Srbije i Kosova.

Na pitanje ima li između EU-a i Sjedinjenih Američkih Država podudarnosti u planovima za rješenje odnosa Srbije i Kosova, posebno u vezi s mijenjanjem granice, Borrell je uzvratio da “svaki sporazum Srbije i Kosova može imati posljedice po regiju”.

Napravljen ‘izvjestan napredak’

“Mijenjanje granica vrlo je osjetljivo pitanje”, naveo je on i rekao da razumije različite stavove nekih članica, ali da je zadatak specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka jedino da posreduje i potakne dijalog.

“Ali, načelno, to mora biti slobodan i pošten dijalog”, naveo je Borrell i dodao da se ne smije zanemariti činjenica da je već “otkočena” trgovina Srbije i Kosova, dok policajci i sudije srpske nacionalnosti učestvuju u radu institucija Kosova, “što pokazuje da je izvjestan pomak napravljen”.

Na pitanje znači li njegova izjava da Srbija i Kosovo “moraju stvoriti uvjete za dijalog od koristi za sve”, da u te uvjete spada i obavezno uključivanje Briselskog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Kosova i Srbije te zvaničnik EU-a, dok je za njegovu primjenu garanciju dao i NATO, Borrell je uzvratio da smatra kako “to jest uvjet koji mora biti ispunjen”.

Naglasio je da Brisel želi aktivno potaći dijalog, “koji je predugo zakočen”, EU ulazi “bez zadnjih misli” u napore da se to postigne i zato je i imenovan specijalni izaslanik za to pitanje.

“Neke članice EU-a priznaju, a neke ne priznaju Kosovo kao državu, shodno svojim željama”, ukazao je Borrell i rekao da je, na njegov prijedlog, Unija imenovala Lajčaka specijalnim izaslanikom, koji treba “potaći dijalog Srbije i Kosova i posredovati u njemu”.

‘Zapetljana politička situacija’

Primijetio je da je i sam posjetio Kosovo i da je Unija angažirana na pitanju dijaloga, koji je jedini način da se riješi problem odnosa Srbije i Kosova, te ocijenio da je na Kosovu “zapetljana politička situacija” i zastoj, jer nema vlade, bez koje nema ni obnove dijaloga.

Evropska unija može posredovati u dijalogu “samo ako ljudi na obje strane budu spremni primijeniti taj dijalog, a stabilizacija prilika na Kosovu preduvjet je da se to pokrene”.

Zamoljen da kaže hoće li pitanje priznavanja Kosova od svih članica Unije biti dio rješavanja bitnih problema u regiji, Borrell je uzvratio da Evropska komisija ima poseban sporazum s Kosovom, ali da o priznavanju entiteta ili država odlučuju samostalno države članice EU-a.

Izvor: Agencije