Za oporavak Slovenije pet milijardi eura iz fonda EU-a

Slovenska vlada ocijenila je prijedlog Evropske komisije 'korakom u pravom smjeru' (EPA)

Predstavljenim planom Evropske komisije za oporavak nakon pandemije korona virusa i bolesti COVID-19, pod nazivom “Evropska unija sljedeće generacije”, za Sloveniju je predviđeno 5,071 milijardi eura.

Većina slovenskih političara ocijenila je to kao veliku razvojnu priliku, uz neke rezerve vezane za odnos bespovratnih i kreditnih sredstava u ukupnom iznosu, prenosi Hina, pozivajući se na slovenske medije.

Sredstva za oporavak u sljedeće četiri godine namijenjena Sloveniji odgovaraju njenom udjelu u budžetu EU-a.

Od 5,071 milijardi eura planiranih sredstava 2,579 milijarde činila bi, po prijedlogu, nepovratna sredstva, dok bi 2,492 milijarde Slovenija dobila u obliku vrlo povoljnih kredita, koje će vraćati kroz duže razdoblje.

Slovenska vlada ocijenila je prijedlog Komisije “korakom u pravom smjeru”, uz interes da u sredstvima budućeg srednjoročnog evropskog budžeta i dalje budu znatna sredstva za kohezijsku politiku i ruralni razvoj, a reagirali su i političari iz vladinih i opozicijskih stranaka.

‘Načelo solidarnosti u EU-u ipak postoji’

Reagirajući na predstavljanje plana, zastupnik u Evropskom parlamentu Milan Zver, član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, čestitao je slovenskoj vladi na uspješnim pregovorima te rekao da se potvrdilo kako “načelo solidarnosti u EU-u ipak postoji”.

Slično misli i eurozastupnica iz iste stranačke grupacije Romana Tomc, koja je upozorila da sredstva za oporavak treba usmjeriti u prave programe kako bi Slovenija mogla nadoknaditi razvojni zaostatak za razvijenijim članicama.

Eurozastupnik iz redova slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Milan Brglez razočaran je “relativno niskim” iznosom namijenjenim Sloveniji u odnosu na druge članice, ali i odnosom bespovratnih i kreditnih sredstava za Sloveniju, jer je taj odnos za neke druge članice mnogo povoljniji.

Nasuprot njemu, eurozastupnica Tanja Fajon, također članica SD-a, zadovoljna je i predviđenim sredstvima i omjerom bespovratnih sredstava i kredita za Sloveniju.

Izvor: Agencije