Za oporavak Slovenije pet milijardi eura iz fonda EU-a

Slovenska vlada ocijenila je prijedlog Evropske komisije 'korakom u pravom smjeru' (EPA)
Slovenska vlada ocijenila je prijedlog Evropske komisije 'korakom u pravom smjeru' (EPA)

Predstavljenim planom Evropske komisije za oporavak nakon pandemije korona virusa i bolesti COVID-19, pod nazivom “Evropska unija sljedeće generacije”, za Sloveniju je predviđeno 5,071 milijardi eura.

Većina slovenskih političara ocijenila je to kao veliku razvojnu priliku, uz neke rezerve vezane za odnos bespovratnih i kreditnih sredstava u ukupnom iznosu, prenosi Hina, pozivajući se na slovenske medije.

Sredstva za oporavak u sljedeće četiri godine namijenjena Sloveniji odgovaraju njenom udjelu u budžetu EU-a.

Od 5,071 milijardi eura planiranih sredstava 2,579 milijarde činila bi, po prijedlogu, nepovratna sredstva, dok bi 2,492 milijarde Slovenija dobila u obliku vrlo povoljnih kredita, koje će vraćati kroz duže razdoblje.

Slovenska vlada ocijenila je prijedlog Komisije “korakom u pravom smjeru”, uz interes da u sredstvima budućeg srednjoročnog evropskog budžeta i dalje budu znatna sredstva za kohezijsku politiku i ruralni razvoj, a reagirali su i političari iz vladinih i opozicijskih stranaka.

‘Načelo solidarnosti u EU-u ipak postoji’

Reagirajući na predstavljanje plana, zastupnik u Evropskom parlamentu Milan Zver, član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, čestitao je slovenskoj vladi na uspješnim pregovorima te rekao da se potvrdilo kako “načelo solidarnosti u EU-u ipak postoji”.

Slično misli i eurozastupnica iz iste stranačke grupacije Romana Tomc, koja je upozorila da sredstva za oporavak treba usmjeriti u prave programe kako bi Slovenija mogla nadoknaditi razvojni zaostatak za razvijenijim članicama.

Eurozastupnik iz redova slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Milan Brglez razočaran je “relativno niskim” iznosom namijenjenim Sloveniji u odnosu na druge članice, ali i odnosom bespovratnih i kreditnih sredstava za Sloveniju, jer je taj odnos za neke druge članice mnogo povoljniji.

Nasuprot njemu, eurozastupnica Tanja Fajon, također članica SD-a, zadovoljna je i predviđenim sredstvima i omjerom bespovratnih sredstava i kredita za Sloveniju.

Izvor: Agencije


Povezane

Slovenska vlada je usvojila takozvani treći antikorona paket mjera pomoći, fokusiran na ekonomiju, prema ocjenama vlade vrijedan milijardu eura. Među mjerama su državne subvencije za plaće radnika koji će raditi skraćeno radno vrijeme i turistički bonovi za stanovnike za korištenje u domaćem turizmu. Međutim, dio privrednika nezadovoljan je mjerama vlade. Zašto je to tako – […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO