Softić: Adresa za aktivaciju MMF-ovih sredstava Vijeće ministara BiH

'Centralna banka može raspodjeliti sredstva MMF-a samo u skladu s instrukcijama Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine', rekao je guverner Senad Softić (Armin Durgut / PIXSELL)

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić rekao je za Al Jazeeru da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prava adresa za raspodjelu kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobren Bosni i Hercegovini.

Komentirajući najavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika da će podnijeti tužbu protiv guvernera jer Centralna banka nije rasporedila 330 miliona eura MMF-ovog kredita odobrenog Bosni i Hercegovini još prije mjesec, Softić je rekao da su ta sredstva na depozitnom računu Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine i da mogu biti raspodijeljena samo u skladu s instrukcijama Ministarstva.

Iako je MMF Bosni i Hercegovini krajem aprila odobrio kredit od 330 miliona eura s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije tokom pandemije korona virusa, Vijeće ministara ne uspijeva postići politički konsenzus o raspodjeli tih sredstava.

Način raspodjele novca

Ranije je dogovoreno da će se raspodjela novca obavljati na način da će Federaciji BiH pripasti 62 posto ukupnog iznosa, entitetu Republika Srpska 38 posto, a da će oba entiteta izdvojiti po 0,5 posto za Distrikt Brčko. Bošnjački ministri u Vijeću ministara sada ne žele dati saglasnost na povlačenja tih sredstva sve dok ne bude postignut dogovor i o načinu na koji će novac biti raspodijeljen unutar Federacije BiH, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta. 

“Želim da obavijestim javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zato će Vlada [Republike Srpske] već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke, koji osporava realizaciju”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Foči, prenijela je Fena.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u utorak su također poruku adresirali na Vijeće ministara, napominjući da bi ono trebalo preduzeti još jedan korak koji bi omogućilo Centralnoj banci da raspodijeli MMF-ov kredit.

Izvor: Al Jazeera i agencije