Tegeltija: Granice do 1. juna otvoriti prvo sa susjednim državama

Pitanje liberalizacije prelaska granice Bosne i Hercegovine bit će razmatrano na sjednici Vijeća ministara u četvrtak (EPA)

Bosna i Hercegovina do kraja mjeseca mogla bi otvoriti granice, zatvorene zbog suzbijanja pandemije korona virusa.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je Al Jazeeri da će se pitanje otvaranja granica za poslovne ljude naći na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak, kada bi trebalo biti omogućeno ono što su tražile vlade entiteta, kao i poslovne zajednice iz Republike Srpske i Federacije BiH.

“Proces zatvaranja granica je išao postepeno i po tom principu će ići i otvaranje granica”, rekao je Tegeltija.

“Do 1. juna planiramo da otvorimo granice prvo sa susjednim državama, jer je tu iskazana najveća potreba kretanja ljudi, a potom i sa ostalim zemljama. U narednih desetak dana preciziraćemo procedure u skladu sa preporukama zdravstvenih radnika i u dogovoru sa našim susjedima.”

Radončić: Saradnja sa zemljama regije

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić ranije u ponedjeljak također je rekao Al Jazeeri da će Bosna i Hercegovina liberalizaciju prelaska granice koordinirati sa zemljama u regiji.

“Zajedno smo zatvarali granice i to treba da bude zajednička aktivnost i kada ih budemo otvarali”, rekao je Radončić.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva sigurnosti od 1. aprila zabranilo je ulazak u zemlju svim stranim državljanima u okviru mjera borbe protiv korona virusa. Izuzetak je napravljen samo u slučaju vrlo rijetkih kategorija, kao što su pripadnici EUFOR-a ili NATO-a.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u toj zemlji do ponedjeljka su od posljedica Covida-19 preminule 133 osobe. Broj zaraženih premašio je 2.300, od čega se izliječilo nešto više od 1.460 osoba.

Izvor: Al Jazeera