Za kolektivnu dženazu spremni posmrtni ostaci 11 žrtava

U Tuzli su posmrtni ostaci još 99 žrtava za koje je pristigao nalaz DNK, ali koje zvanično nisu identificirale porodice (Arhiva)

Do ovog trenutka porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici dale su saglasnost za ukop posmrtnih ostataka na kolektivnoj dženazi koja bi trebala biti održana 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

“Ovaj broj, naravno, nije konačan i očekujemo da će on biti veći do same dženaze, do kada porodice identifikovanih žrtava imaju pravo odlučiti o ukopu posmrtnih ostataka svojih najmilijih”, poručila je Fazlić.

Kako je kazala, u prostorijama Identifikacijskog projekta “Podrinje” nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava genocida u Srebrenici koji su i zvanično identificirani, ali se njihove porodice još nisu odlučile na ukop.

“U većini slučajeva pronađeno je samo nekoliko kostiju žrtava, zbog čega porodice nemaju snage da svoje najmilije spuste u mezar”, pojasnila je Fazlić.

Obustavljene ekshumacije i identifikacije

Također, u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 99 žrtava za koje je pristigao nalaz DNK o njihovom identitetu, ali koje zvanično nije identificirala njihova porodica.

Iako su istražioci u proteklom periodu radili na provjeri informacija i pretrazi terena u potrazi za grobnicama, ekshumacije i identifikacije obustavljene su za vrijeme pandemije s obzirom na činjenicu da je donesena odluka kojom je zabranjeno okupljanje više od pet osoba.

“Nadamo se da će se pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici i kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru Srebrenica nastaviti intenzivnije, kao i sam proces identifikacija i ekshumacija”, naglasila je Fazlić.

Izvor: Agencije