Grenell: Nije bilo govora o razmjeni teritorija

Hashim Thaci, Federica Mogherini, Aleksandar Vučić
Ranije je rečeno da su razgovori o razmjeni teritorija počeli tokom mandata Federike Mogherini (Arhiva)

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell ponovno je u ponedjeljak negirao da je bilo razgovora o razmjeni teritorija.

“Apsolutno nije bilo govora o razmjeni teritorija i o tome nitko drugi nije razgovarao u mom prisustvu. To smo rekli mnogo puta”, napisao je on na svom profilu na Twitteru, prenosi Tanjug.

Tako je reagirao na videokonferenciju o međunarodnim medijima, koju je organizirao bečki “Presseclub Concordia”, na kojoj je rečeno da su razgovori o razmjeni teritorija počeli tijekom mandata bivše visoke povjerenice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Navodno je tu ideju preuzeo Grenell i nastavio izvršavati pritisak na blok sadašnjeg vršitelja dužnosti premijera Kosova Albina Kurtija da to prihvati.

Raniji demantiji

Grenell je i početkom ožujka demantirao da je s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem u Washingtonu razgovarao o sporazumu dviju strana utemeljenom na principu podjele Kosova.

Grenell, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philip Kosnett i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer krajem su istog mjeseca naglasili da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije.

“Želimo razjasniti da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki špekulirali. Specijalni izaslanik predsjednika Richard Grenell nikad nije vidio takav plan niti raspravljao o njemu. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju zračnog, željezničkog prometa i autoceste između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog impulsa. Vjerujemo da će ovaj impuls dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju”, pisalo je u izjavi.

Ukidanje taksi

Vršitelj dužnosti premijera Kosova Albin Kurti prije toga je na sjednici Skupštine Kosova, gdje je izglasano nepovjerenje njegovoj vladi, rekao da je siguran da postoji tajni sporazum, koji je on nazvao predsjedničkom trgovinom razmjenom teritorija.

Kosovo od kraja ožujka ima vladu u ostavci nakon što je Skupština Kosova izglasala nepovjerenje vladi na čelu s Kurtijem.

Vlada Kosova ukinula je u ožujku pristojbu od 100 posto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne Hercegovine.

Sjedinjene Američke Države više su puta pozivale vlasti Kosova da potpuno ukinu pristojbe kako bi se stvarale prilike za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije