Sindikat ljekara: Testiranje u BiH sporo i nedovoljno

Sindikat: Ljekari privatnim kanalima nabavljaju zaštitnu opremu (EPA)

Iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije entiteta Federacija Bosne i Hercegovine poručili su da je u aktuelnoj epidemiji korona virusa u Bosni i Hercegovini testiranje na virus COVID-19 sporo i nedovoljno.

Sindikat apelira na nadležne da intenziviraju sve aspekte borbe protiv epidemije, koja prijeti da potpuno i trajno poremeti zdravstveni sistem Federacije i države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog sindikata.

Napominju da doktori ovaj apel upućuju povodom pandemije COVID-19, izazvane virusom SARS-CoV-2, s kojom se cijeli svijet bori već treći mjesec, prenosi Fena.

Ljekari se sami organiziraju

“Ovo do sada nije dovoljno i mi, doktori, svakodnevno smo svjedoci tome. Nemamo adekvatnu zaštitinu opremu, ili je barem većina nas nema. Istureni smo u borbi protiv zaraze bez osnovnih sredstava zaštite, dok država presporo i djelomično reagira. Prisiljeni smo se sami organizirati kao sindikat i nabavljati svojim kanalima neophodnu zaštitnu opremu. Sve to tri sedmice nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija [WHO] proglasila pandemiju i dvije sedmice od kada je Federacija Bosne i Hercegovine proglasila vanredne mjere”, navode iz Sindikata.

Ističu, također, kako se ova pandemija, kao svaka dosadašnja i buduća, može pobijediti na samo jedan način: testiranjem osoba, potom izolacijom pozitivnih osoba i ograničavanjem broja zaraženih do potpunog prestanka pandemije.

Ukupan broj oboljelih od virusa COVID-19 u Bosni i Hercegovini u nedjelju je iznosi 323, dok je šest osoba preminulo.

Izvor: Agencije