Objavljena imena osoba koje se ne pridržavaju izolacije

Anis Ajdinović kaže da je FUIP do sad primio ukupno 130 službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera (EPA)

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIP) objavila je spisak imena osoba koje se ne pridržavaju izdanih naredbi o izolaciji u tom bh. entitetu, a isti potez najavio je i entitet Republika Srpska.

Direktor FUIP-a Anis Ajdinović rekao je da će ta uprava nastaviti intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja korona virusa u Federaciji BiH u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji BiH, prenose bh. mediji.

On je rekao da je FUIP na granične prijelaze rasporedio 84 inspektora, koji u tri smjene obavljaju 24-satnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

Prema dosadašnjim informacijama, kako prenosi Radio Sarajevo, izdano je ukupno 14.821 rješenje o o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor, ograničenom kretanju ili izolaciji na period od 14 dana.

Prekršajni postupci protiv 33 osobe 

Ajdinović je poručio da je FUIP do sad ukupno primio 130 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, te da će protiv 33 osobe biti pokrenuti prekršajni postupci.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske najavili su da će od utorka javno objavljivati imena osoba koja krše rješenja o kućnoj izolaciji.

U posljednjih 24 sata na području tog bh. entiteta je kontrolisano 2.225 osoba, kojima su izrečene mjere kućne izolacije, a utvrđeno je da njih 27 nije poštovalo tu mjeru zbog čega su im izrečene prekršajne kazne, prenijela je Fena.

Kontrolom je u posljednjih pet dana obuhvaćeno 10.257 osoba, a njih 129 nije poštovalo mjeru kućne izolacije u Republici Srpskoj.

Izvor: Agencije