Kurti: Merkel saglasna da dijalog sa Srbijom vodi Vlada

Vlada Kosova ukinula je krajem prošle sedmice takse od 100 posto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u utorak da je u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel postignuta saglasnost da dijalog sa Srbijom dalje treba voditi Vlada.

Na svom Twitter-profilu napisao je da je s Merkel razgovarao o borbi protiv korona virusa, procesu evropskih integracija i dijalogu sa Srbijom.

“Složili smo se da bi dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa i uklanjanju svih necarinskih barijera dalje trebala voditi Vlada”, naveo je Kurti, prenosi Tanjug.

Dodao je da pozdravlja angažman kancelarke u tom procesu, koji bi, kako kaže, trebao biti okončan sporazumom o normalizaciji odnosa i rješavanju svih pitanja između dvije strane.

Ukinute takse na sirovine

Vlada Kosova ukinula je krajem prošle sedmice takse od 100 posto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne Hercegovine kako bi otvorila prostor za pregovore i normalizaciju odnosa.

Takse su uvedene krajem 2018.

Tadašnji premijer Ramush Haradinaj izjavio je da su one odgovor na destruktivnu politiku Srbije prema Kosovu, uključujući i destruktivnu politiku predstavnika bosanskih Srba.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008.

Izvor: Agencije