Uskoro odluka o otvaranju pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom

O ovom nacrtu najprije će se razgovarati na nivou predstavnika država članica Evropske unije (EPA)

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Evropske unije predlaže da se sljedeće sedmice donese odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da se prva međuvladina konferencija o pristupanju sazove odmah nakon usvajanja pregovaračkog okvira.

Prema nacrtu zaključaka, koje bi Vijeće za opće poslove trebalo usvojiti na svom sljedećem sastanku, u utorak, 24. marta, predlaže se da se donese odluka o otvaranju pregovora s obje zemlje, prenosi Hina.

O tom nacrtu najprije će se razgovarati na nivou predstavnika država članica, prije nego što dođu na sto ministara za evropske poslove.

Tekst zaključaka moraju jednoglasno podržati sve zemlje članice i stoga su moguće promjene u predloženom nacrtu prije usvajanja.

Tu odluku, ako je Vijeće usvoji, trebalo bi podržati Evropsko vijeće, to jest šefovi država ili vlada, na sastanku na vrhu 26. i 27. marta.

Predstaviti pregovarački okvir za obje zemlje 

Prema nacrtu zaključaka, Vijeće bi trebalo pozvati Evropsku komisiju da što prije, a najkasnije do juna, predstavi prijedlog pregovaračkog okvira za obje zemlje.

Pregovarački okvir je ključni dokument, kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori.

Pregovarački okvir trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno, što je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju, na kojoj se formalno pregovori otvaraju.

Samo usuglašavanje teksta pregovaračkog okvira može potrajati.

Prema nacrtu zaključaka, prvu međuvladinu konferenciju trebalo bi sazvati što prije nakon usvajanja pregovaračkog okvira.

U hrvatskom Stalnom predstavništvu pri EU nisu htjeli komentirati nacrt dokumenta, ali poručuju da, unatoč vanrednoj situaciji zbog krize s korona virusom, predano rade i na drugim dosjeima, poput ovoga o proširenju, što je jedan od prioriteta predsjedanja.

Izvor: Agencije