U Srbiji zabranjeno povećavanje cijena 36 proizvoda

Rasim Ljajić podsjeća na 25 brojeva telefona i e-mail adresa na kojima građani mogu prijaviti nepravilnosti (EPA)
Rasim Ljajić podsjeća na 25 brojeva telefona i e-mail adresa na kojima građani mogu prijaviti nepravilnosti (EPA)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je, zbog situacije u vezi s korona virusom donijeta odluka o ograničenju cijena 36 proizvoda te zabranjen izvoz pojedinih osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme.

Podsjetio je da građani mogu prijaviti inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, proteklih dana bilo je poziva građana koji su se žalili na povećane cijene, prije svega zaštitnih maski, koje su “skočile” za 200 do 230 dinara (1,7 do 2,5 eura), ali i obavještavali gdje nema dovoljno zaštitne opreme.

“Građani prijavljuju apoteke i prodavnice gde su skočile cene. Iz Novog Sada se javljaju i kažu da nema više zaštitnih maski. Građani su davali realne primedbe, ali i sugestije kako da rešimo neke probleme”, rekao je Ljajić za TV Prva.

Ministar ističe da je inspekcija bila na terenu i provjeravala nabavne i prodajne cijene te dodao da su prije izvanrednog stanja prodavači legalno mogli povećati cijene, iako to nije bilo moralno, ali da sada u situaciji izvanrednog stanja to neće biti moguće.

Telefoni i e-mail adrese za prijavu

Kaže da će za kršenje te uredbe biti predviđene kazne.

Ljajić je podsjetio da je tržišna inspekcija objavila 25 brojeva telefona i e-mail adresa u 25 gradova na kojima građani mogu prijaviti sve nepravilnosti, kao i poseban broj koji se odnosi na cijene zaštitne opreme, vezano prije svega za maske i rukavice.

Upitan hoće li se u situaciji izvanrednog stanja mijenjati radno vrijeme prodavaonica i supermarketa, Ljajić je odgovorio da će o tome odlučivati lokalne samouprave.

“Pretpostavljam da će biti organičeno i radno vreme kada govorimo o trgovinama i prodavnicama, ali svaka lokalna samouprava donosi posebne odluke vezano za radno vreme”, rekao je Ljajić.

Istaknuo je da nema potrebe za nagomilavanjem osobnih zaliha, da je tržište dobro opskrbljeno i da ima dovoljno namirnica za duži vremenski period.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka kriznog štaba za suzbijanje korona virusa proglasio je vanredno stanje. Izjavio je da od sutra nema škola, vrtića, fakulteta, da će učenici učiti preko televizije, kao i da vjerojatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje zbog epidemije korona virusa. U toj zemlji dosad je zaraženo 48 ljudi. Od sutra se zatvaraju sve obrazovne institucije, a Vučić kaže da bi nastava mogla biti obustavljena do kraja školske godine. Neće raditi ni sportski objekti, a opštine će same odlučivati o radu ugostiteljskih objekata. Pozvao […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO