Stotine migranata prebačeni iz Tuzle u Blažuj

Mnogi od migranata su mjesecima bili u improviziranom šatorskom naselju (Anadolija)

Nekoliko stotina migranata, koji su ilegalno boravili u Tuzli na platou ispred glavne autobuske i željezničke stanice, prebačeni su u srijedu ujutro u prihvatni centar Blažuj kod Sarajeva.

“Nakon što su stigli autobusima, počelo je prebrojavanje i kontrola migranata. Od zvaničnika se još niko nije oglasio. Ispred prihvatnog centra nalazi se i 50-tak migranata koji nemaju nikakve dokumente i neki od njih čekaju i deset dana da ih puste u krug kasarne”, javlja reporter Al Jazeere Emir Klokić.

Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, izvršila je akciju izmještanja 491 migranata koji su boravili u improvizovanom šatorskom naselju u blizini autobuske i željezničke stanice u Tuzli.

Oni su autobusima, obezbjeđenim od Međunarodne organizacije za migracije (IOM), prebačeni u bivšu kasarnu Blažuj, prenosi Anadolija.

“Služba za poslove sa strancima počela je koordinirane aktivnosti iz svoje zakonom propisane nadležnosti, a u vezi sa izmještanjem migranata iz Tuzle na uslovniju lokaciju”, navode u Policijskoj upravi Tuzlanskog kantona.

Improvizirano šatorsko naselje

Uslovnija lokacija je Migrantski centar u Blažuju, a preduzete aktivnosti su epilog nedavnih sastanaka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem.

Mnogi od migranata su mjesecima bili u improviziranom šatorskom naselju na platou autobuske i željezničke stanice.

Izvor: Agencije