Michel sazvao sastanak sa čelnicima Zapadnog Balkana

Sastanak je sazvan u okviru priprema za neformalni samit svih zemalja članica Unije i zemalja zapadnog Balkana (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sazvao je za 16. februar neformalni sastanak sa čelnicima zemalja zapadnog Balkana, a na sastanku će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, predstavnik zemlje koja predsjedava Vijećem Evropske unije.

Kako se saznaje iz Evropskog vijeća, na sastanku će sudjelovati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi Hina.

Neformalni sastanak bit će održan uz radnu večeru i predviđeno je da će trajati dva i po sata.

Sastanak je sazvan u okviru priprema za neformalni samit svih zemalja članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana, koji će biti održan u Zagrebu 6. i 7. maja.

Nova i strožija metodologija

Dosad takve radne večere nisu bivale organizirane na tom nivou.

U posljednjih pet godina takve sastanke organizirala je bivša visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Sastanak se održava nekoliko dana nakon što je Komisija objavila prijedlog za novu metodologiju pristupnih pregovora.

Komisija je u srijedu predložila novu i strožiju metodologiju pregovora o pristupanju Uniji, što je bio uvjet Francuske za početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Prema novoj metodologiji, pregovaračka poglavlja dijele se u šest tematskih cjelina ili klastera.

Klaster koji bi trebao biti prvi otvoren i posljednji zatvoren uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Sankcije ako ne bude napretka

Ostalih pet klastera jesu unutrašnje tržište, konkurentnost i uključivi rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi.

Više klastera može biti otvoreno istovremeno.

Komisija predlaže i odlučnije mjere kojima bi bili sankcionirani svaka ozbiljna ili dugotrajna stagnacija ili nazadovanje u provođenju reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa.

Pregovori u određenim područjima mogli bi biti pauzirani ili čak potpuno obustavljeni, a već zatvorena poglavlja mogla bi biti ponovo otvorena.

Izvor: Agencije