Hrvatska naručila 5,6 miliona doza cjepiva, prvo će stići Pfizerovo

Cjepivo protiv korona virusa najbrže je razvijeno cjepivo u historiji, uložena su golema sredstava u istraživanje i proizvodnju, rekao je Krunoslav Capak (Armin Durgut / PIXSELL)

Hrvatska je naručila 5,6 miliona doza cjepiva protiv korona virusa, a cijepljenje bi moglo započeti Pfizerovim cjepivom, koje bi trebalo prvo stići u 125.000 doza s kojima se može procijepiti 62.500 ljudi, najavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

Capak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao da je EU otvorila pregovore sa šest proizvođača u prvoj fazi, a prvi sporazum koji je Hrvatska dobila na uvid bio je onaj AstraZenece, prenijela je Hina.

EU raspoređuje doze na pravičan način

Od tog je proizvođača naručeno 3,6 miliona doza cjepiva, ali smo zbog golemog interesa drugih zemalja EU-a dobili 2,7 miliona doza, pa je ostalih 900.000 doza naručeno od Johnson&Johnsona.

Nakon toga po milion doza naručen je od Pfizera i Moderne, a 300.000 doza od CureVaca.

Cjepivo protiv korona virusa najbrže je razvijeno cjepivo u povijesti, uložena su golema sredstava u istraživanje i proizvodnju, a sredinom godine počela su klinička ispitivanja da bi se procijenila učinkovitost i sigurnost cjepiva, rekao je Capak.

U EU je postojao od početka dogovor o zajedničkoj nabavi, zemlje su mogle zatražiti potrebnu količinu, a EU raspoređuje doze na pravičan način među svim državama.

“Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača, a dobili smo ponudu i od tvrtke koja će ga registrirati krajem 2021, od njih ćemo uzeti manje količine za slučaj da ovo bude sezonsko cjepivo”, kazao je Capak.

Pfizerovo cjepivo moglo bi biti registrirano do 29. decembra, registracija cjepiva Moderne očekuje se početkom januara pa je izgledno da će ta cjepiva biti prva s kojima će se u Hrvatskoj cijepiti, budući da se oksfordsko (AstraZeneca) očekuje nešto kasnije u prvom kvartalu iduće godine, rekao je Capak.

“Plan cijepljenja sadrži sve elemente osim datuma i količine distribuiranog cjepiva po pojedinim mjestima, jer to još uvijek ne znamo. Pfizer je najavio da će prva runda sadržavati 125.000 doza pa ćemo u prvom navratu moći cijepiti 62.500 osoba ako bude kvartalna isporuka cjepiva”, kazao je.

Prioritetne skupine su zdravstveni radnici, štićenici i zaposlenici domova za starije te osobe s povećanim rizikom od težih oblika bolesti, a potom će se cijepiti i ostali.

Cijepljenje će biti besplatno i dragovoljno

“Cijepljenje će biti besplatno i dragovoljno, a ne obavezno. Važno je da se što veći dio stanovništva cijepi jer to osigurava kolektivni imunitet i sprečava širenje infekcije”, poručio je Capak.

No, sa cijepljenjem neće prestati era nošenja maski jer se pretpostavlja da osobe koje su imune svejedno mogu prenijeti bolest ako im se virus naseli na sluznici. “Jedno vrijeme ćemo morati koegzistirati s maskama, iako smo se cijepili ili preboljeli bolest”, naglasio je.

Najavio je kampanju promocije cijepljenja među građanima i praćenje nuspojava. “U borbi protiv antivakcinalnog pokreta najvažnije je pravovremeno i stručno informiranje građana, što mi već radimo”, istaknuo je.

“Ja ću se svakako cijepiti i nudim se da to snimite kad cjepivo dođe u Hrvatsku”, obećao je Capak novinarima, a u tome su mu se pridružili ostali članovi Stožera Davor Božinović, Alemka Markotić i Vili Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da će Vlada nagraditi sve zdravstvene radnike koji sudjeluju u borbi protiv COVID-a 19. Dobit će dodatak na plaće, a iznos dodatka zasad je predmet razgovora sa sindikatima i Ministarstvom financija.

Komentirajući natpise u medijima o manjim plaćama zdravstvenih radnika u COVID centrima, rekao je kako je teoretski moguće da je netko odradio manji broj sati, pa bi sukladno tome obračun plaće mogao biti manji.

“Napravit ćemo sve da se to ne desi. Obračun se temelji na zakonima, kolektivnim ugovorima, automatskom obračunu… Ako netko dobije manju plaću zbog manjeg broja sati, bit će mu nadoknađena”, kazao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je da policija kroz izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ne dobiva nikakve nove ovlasti.

“Nitko neće upadati u privatne stanove kako bi brojao koliko se tamo ljudi okupilo. Međutim, mora postojati poruka da određena ponašanja nisu dobra, da mogu biti štetna. U cilju većine koja poštuje epidemiološke mjere odlučili smo ići s izmjenama zakona i odrediti sankcije”, naglasio je.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3.955 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 68 osoba.

Broj aktivnih slučajeva trenutno iznosi 24.190, a među njima su 2.427 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 262 na respiratoru.

Po incidenciji od Hrvatske gori samo Luksemburg

Od početka epidemije zabilježeno 143.370 osoba zaraženih korona virusom, od kojih su 2.032 preminule. Ukupno se oporavilo 117.148 osoba, od toga 3639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 59.417 osoba. Do danas su ukupno testirane 790.883 osobe, od toga 10.626 u posljednja 24 sata.

U Hrvatskoj trenutno je incidencija korona virusa 1.113 na 100.000 stanovnika, najviša je u Međimurskoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji.

U EU-u je Hrvatska po incidenciji na 26. mjestu, gori je samo Luksemburg, a po mortalitetu je na 14. mjestu, rečeno je na konferenciji.

Izvor: Agencije