Evropska unija će pozajmiti BiH 250 miliona eura

Cilj makrofinansijske pomoći EU je ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Savjeta EU postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sljedeću godinu koji će iznositi 189,4 milijarde eura
BiH je duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu (EPA)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je Memorandum o razumijevanju između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinancijsku pomoć u iznosu 250 miliona eura.

“Ovaj memoranudm u ime EU potpisuje europski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić. S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko”, saopštili su iz Trezora BiH, prenosi Anadolija.

Bevanda je naglasio kako je cilj makrofinansijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom korona virusa te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih finansijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

“Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH”, kazao je Bevanda.

Dugo pregovaranje

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutrašnje procedure kao i mehanizam koordinacije tokom odlučivanja.

“Najvažnije je da smo uspješno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak aktivnosti propisan je upravo ovim memorandumom kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju”, naglasio je Bevanda.

Ovim Memorandumom u skladu s prethodnim odlukama Evropskog parlamenta i Vijećem Evropske unije BiH stavljena je na raspolaganje makrofinansijska pomoć u iznosu od 250 miliona eura u obliku zajma.

Nakon potpisivanja, koje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez ceremonija, Bevanda zahvalio se EU na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini “u ovom izrazito izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima na uspješno okončanim pregovorima”.

Izvor: Agencije