Srbija: Zabrana rada vikendom za ugostiteljske i objekte uslužnih djelatnosti

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non-stop (EPA)

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak nove mjere, koje stupaju na snagu u petak, 4. decembra, a prema kojima ugostiteljski objekti i objekti uslužnih djelatnosti ne mogiti raditi od petka u 17:00 sati do ponedeljka u 5:00 sati ujutro.

Prema mjerama usvojenim na sjednici Vlade, ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi, neće raditi od petka u 17:00 sati do ponedjeljka u 5:00 sati ujutro bez izuzetka, prenosi Anadolija.

Njihovo radno vrijeme bit će od ponedeljka do petka od 5:00 sati ujutro do 17:00 sati.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u sedmici, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna djelatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dječije igraonice također neće raditi od petka u 17:00 sati do ponedjeljka u 5:00 sati ujutro.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu ljepote neće raditi tokom vikenda.

U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Benzinske pumpe rade bez graničenja 

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5:p00 sati ujutro do 17:00 sati.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, trafike, kiosci i slično gdje se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi radnim danima i vikendom do 21:00 sat, navedeno je u saopćenju Vlade Srbije.

Apoteke i benzinske pumpe (djelatnost prodaje goriva) mogu raditi svakog dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6:00 sati ujutro do 15:00 sati. 

Objekti i ustanove iz oblasti kulture – kina, pozorišta, muzeji i galerije, moći će raditi radnim danima te subotom i nedjeljom do 17:00 sati.

“Sve ove mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima zaraženih građana korona virusom. Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mjera, koje stupaju na snagu sutra”, rekli su iz Vlade.

Izvor: Agencije