Bevanda: Ne postoji dokument o premještaju migranata u Bradinu

Više od 800 migranata i izbjeglica napustili su kamp na lokalitetu Lipa kod Bihaća, međutim noć će najvjerovatnije provesti u autobusima samo nekoliko stotina metara dalje od tog prostora.

Još uvijek nije poznato kuda će stotine migranata iz Lipe na kraju otići (Fena)

Nema nikakve odluke Vijeća ministara BiH o premještanju migranata iz Bihića u Bradinu, niti takav dokument postoji, makar to neko zvao i preliminarnom odlukom, što zakon o Vijeću ministara i Poslovnik o radu ne poznaju, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg tog tijela i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, prenosi FoNet, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je ranije, na konferenciji za medije nakon sjednice Vijeća ministara, rekao kako postoji saglasnost domaćih i međunarodnih institucija da se migranti iz kampa “Lipa” privremeno premjeste na lokalitet Bradina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“Ako će se poštovati procedure, i ovo pitanje prvo je trebalo da bude predmet rasprave na kolegiju Vijeća ministara, a ne da slušamo usmene opservacije ministra o stihijskom premještanju migranata s jednog na drugi kraj Bosne i Hercegovine”, rekao je Bevanda i pozvao predsedavajućeg Vijeća ministara i sve ministre da se drže propisanih procedura i da ne donose nikakve odluke “u vidu presedana”.

Negodovanje lokalnih vlasti i stanovništva

Više od 800 migranata i izbjeglica napustili su kamp na lokalitetu Lipa kod Bihaća, međutim noć će najvjerovatnije provesti u autobusima samo nekoliko stotina metara dalje od tog prostora.

Još jutros je počela akcija izmiještanja ljudi koji su preživljavali u neuslovnom prihvatnom kampu “Lipa”, te su tokom dana smješteni u 20 autobusa, prenosi Fena.

Odluka o izmještanju migranata u objekat Oružanih snaga BiH u Bradini kod Konjica, odnosno po potrebi u Prihvatni centar “Delijaš”, izazvala je reakcije i negodovanje tamošnjih lokalnih vlasti i stanovništva.

Mještani Bradine kod Konjica blokirali su prolaz migrantima koji su iz izgorjelog kampa kod Bihaća trebali biti premješteni u kasarnu blizu toga mjesta.

Ostali na lokalitetu Lipa

Takav ishod uslovio je da kolona od 20 autobusa pod jakom policijskom pratnjom ni ne krene s lokaliteta Lipa, javlja Fena.

Kamp Lipa bi odlukom vlade trebao biti pretvoren u stalni prihvatni centar za migrante no prije toga mora se opremiti za boravak u zimskim uvjetima. Plan je dopremiti kontejnere za smještaj opremljene grijanjem te osigurati tekuću vodu i opskrbu električnom energijom.

Ministarstvo sigurnosti planiralo je migrante privremeno smjestiti u nekadašnji kamp Bira u središtu Bihaća, no tome su se oštro usprotivile gradske vlasti pa su stotine migranata ostale bez ikakvog skloništa.

Voditelj misije IOM-a u BiH Peter Van der Auweraert ranije je upozorio kako na području Unsko-sanskog kantona na otvorenom i bez najnužijih uvjeta za život boravi i do 3.000 ilegalnih migranata.

Izvor: Agencije