Vučić kazao Komšiću da svi građani BiH imaju isti tretman

Srbija je od ponedjeljka uvela obavezu posjedovanja negativnog PCR teksta za građane koji ulaze na područje te zemlje.

Aleksandar Vučić je najavio da će biti ukinute mjere o zabrani ulaska građana BiH u Srbiju (Armin Durgut/PIXSELL)

Način ulaska u Srbiju za državljane Bosne i Hercegovine je isti za sve, bez obzira u kojem bosanskohercegovačkom entitetu živjeli, rečeno je tokom razgovoru člana bosanskohercegovačkog Predsjedništava Željka Komšića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Razgovor je uslijedio nakon što je dan ranije objavljeno da je građanima Bosne i Hercegovine potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju, s izuzećem bosanskohercegovačkih građana koji žive na području entiteta Republika Srpska.

Informacija je potvrđena i u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

“Predsjednik Komšić je upravo razgovarao s predsjednikom Vučićem oko tretmana koji važi za ulazak bh. građana u Srbiju. Predsjednik Vučić je rekao da nije tačna informacija da je uveden različit tretman za građane”, kazao je za Al Jazeeru Komšićev savjetnik za medije Nihad Hebibović.

Najava ukidanja zabrane ulaska

“Za sve građane Bosne i Hercegovine važi isti tretman”, rekao je Hebibović, pozivajući se na razgovor Komšića i Vučića.

Dodao je kako je Vučić tokom razgovora sa Komšićem najavio da će biti ukinute mjere o zabrani ulaska građana Bosne i Hercegovine u Srbiju.

Srbija je od ponedjeljka uvela obavezu posjedovanja negativnog PCR testa za građane koji ulaze na područje te zemlje, kao dio mjera u borbi protiv korona virusa.

Izvor: Al Jazeera