Hrvatska: Građani od danas mogu tražiti COVID propusnice

Svaka situacija će se provjeravati, i sukladno tome donijeti odluka o putovanjima između županija, poručile su zdravstvene vlasti.

Sistem je jednostavniji od proljetnog, jer komunikacija između općina i gradova u Hrvatskoj nije zabranjena (EPA)

Direktor Civilne zaštite Hrvatske Damir Trut izjavio je u ponedjeljak kako je sve spremno za sistem izdavanja propusnica za putovanja između županija.

“Možemo reći da smo spremni”, rekao je on za Hrvatski radio i ponovio kako je intencija odluke o zabrani putovanja između županija spriječiti širenje zaraze korona virusom.

“Vjerujem da je svima teško, dugo sve traje, no moramo dati dodatan napor dok ne krene cijepljenje i ne procijepi se dovoljan broj ljudi“, izjavio je Trut, prenosi Hina.

Objasnio je i zašto odluka o zabrani putovanja nije stupila odmah na snagu.

“Dimenzionirana je za vrijeme kad se više putuje, da ne smeta funkcioniranju do blagdana”, objasnio je i pozvao građane da ostanu kod kuće.

‘Ostanite kod kuće, u obiteljskim balončićima’

“Treba ostati kod kuće, u obiteljskim balončićima, da jedni drugima ne prenosimo zarazu“, poručio je Trut.

Objasnio je kako će obrada svakog pojedinog zahtjeva za izdavanje propusnice ovisiti o složenosti zahtjeva

Vjeruje da ih neće biti puno, jer je uloženo nogo truda da se objasni ko ima pravo na propusnicu. Svaka situacija će se provjeravati, sukladno tome će se donijeti odluka, odgovorio je na pitanje šta s ljudima koji imaju, na rimjeri, bolesne roditelje u drugoj županiji.

Ranije je saopćeno da je sistem e-Propusnica, koji građanima u Hrvatskoj omogućava slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani dostupan od ponedjeljka, 21. decembra.

Sistem e-Propusnice omogućava predaju zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica prema nadležnom stožeru civilne zaštite, pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa te pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku.

Izvor: Agencije