U Hrvatskoj vakcinacija najvjerovatnije početkom januara

Vakcine će prvo biti biti poslate domovima za starije i nemoćne, zdravstvenim ustanovama, bolnicama i odjeljenjima koja rade s COVID bolesnicima.

EMA će 21. decembra odlučivati o zahtjevu za odobrenje BioNTech/Pfizer vakcine protiv COVID-19 (EPA)

Goranka Petrović, epidemiologinja i voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), izjavila je da će vakcine protiv bolesti COVID-19 doći u Hrvatsku početkom januara, a da će vakcinisanje najvjerovatnije početi 4. januara.

Ona je istakla da će vakcine biti distribuirane u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle će se slati tamo gdje je vakcinacija prioritetna.

Riječ je o domovima za starije i nemoćne, zdravstvenim ustanovama, bolnicama i odjeljenjima koja rade s COVID bolesnicima, rekla je Petrović, prenosi Fonet, pozivajući se na Index.

EMA o vakcini 21. decembra

Ranije danas je objavljeno da će Komisija za humane lijekove (CHMP) Evropske agencije za lijekove (EMA) na vanrednoj sjednici 21. decembra odlučivati o zahtjevu za odobrenje vakcine protiv COVID-19 proizvođača BioNTech i Pfizer.

Nakon što CHMP preporuči davanje odobrenja za vakcinu, Evropska komisija će u sljedećih nekoliko dana ubrzati postupak donošenja odluke s ciljem davanja odobrenja za stavljanje u promet koje će vrijediti u svim državama članicama Evropske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj, prenosi Hina.

Izvor: Agencije