Leyen: EU će koordinirati donacije vakcina za Zapadni Balkan

EU je do sada sklopila ugovore sa šest farmaceutskih kompanija (EPA)

Predsjedncia Evropske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da će vakcinacija protiv COVID-a 19 spasiti živote i pozvala zemlje članice da se pripreme za početak vakcinacije svojih građana, kao i u susjedstvu Evropske unije.

“Mi brinemo i za naše susjedstvo. EU će koordinirati donacije vakcina iz zemlja članica, a koje će prevashodno imati cilj da zaštite zdravstvene radnike na Zapadnom Balkanu i u našem susjedstvu”, rekla je Von der Leyen.

Ona je dodala da EU trebutno radi “punom brzinom” kako bi procijenila sigurnost vakcina i učinila ih dostupnim za građane.

Nabavljeno više vakcina

Kazala je da očekuje da će Pfizerova vakcina biti odobrena, nakon procjene Evropske agencije za lijekove, do kraja godine, a vakcina farmaceutske kompanije Moderna do sredine januara.

Procjene vakcina kompanija AstraZeneca i Johnson&Johnson su također u toku u Evropskoj agenciji za lijekove, rekla je Von der Leyen.

Iz EU poručuju da su ugovorima već nabavili više vakcina protiv COVID-a 19 nego što im je potrebno, a da će ostatak biti podijeljen drugim zemljama.

EU je do sada sklopila ugovore sa šest farmaceutskih kompanija, koje vakcine proizvode na teritoriji Evrope, za nabavku oko 1.360 miliona doza potencijalnih vakcina protiv korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka agencija za hranu i lijekove do kraja mjeseca će razmotriti izdavanje dozvole za distribuciju dvije vakcine protiv COVID-a 19. Ali već se razmatra lista prioriteta prema kojoj bi se vakcina trebala davati. Stručnjaci vjeruju kako su zdravstveni radnici i starija populacija najugroženiji.

Published On 02 Dec 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO