Opoziciji otvoren put do vlasti u Kantonu Sarajevo

Na sjednici kantonalne skupštine dvije trećine zastupnika bilo je za smjenu vlasti (Fena)

Opozicione stranke, koje su na lokalnim izborima u BiH sredinom novembra pobijedile u najvažnijim općinama u Sarajevu, dobile su u ponedjeljak podršku Skupštine Kantona Sarajevo da formiraju i novu kantonalnu vladu u kojoj više neće biti ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Na sjednici kantonalne skupštine dvije trećine zastupnika bilo je za smjenu vlasti, a niko nije bio protiv, jer su zastupnici SDA ostali suzdržani i nisu ni pokušali ishoditi opstanak dosadašnje vlade iza koje je stajala najveća bošnjačka stranka, prenosi Hina.

Dosadašnju vladu Kantona Sarajevo predvodio je Mario Nenadić iz Saveza za bolju budućnost (SBB), a u njoj je ministre imala i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića. 

Zajedno sa SDA i te su dvije stranke “pometene” na izborima provedenim 15. novembra, na kojima je najveće povjerenje birača s područja Sarajeva dobio opozicioni blok kojeg čine Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

Okerić novi predsjedavajući Skupštine KS

Ova je “četvorka”, preuzimanjem vlasti u tri od četiri općine koje čine Grad Sarajevo, dobila i mogućnost izbora gradonačelnika glavnog grada BiH. Za tu je poziciju SDP BiH već kandidirao Bogića Bogićevića, istaknutog dužnosnika te stranke, koji je bio član posljednjeg sastava bivšeg Predsjedništva SFRJ i koji je 1991. spriječio provedbu plana vrha tadašnje JNA da preuzme vlast u zemlji i onemogući ostamostaljenje Hrvatske i Slovenije.

Skupština Kantona Sarajevo imenovala je danas zastupnika Naroda i Pravde Elvedina Okerića za novog predsjedavajućeg Skupštine KS, kojeg je predložio Klub Bošnjaka, prenosi Fena.

Dosadašnji predsjedavajući Mirza Čelik zahvalio je svima na dosadašnjem radu, nakon čega je završena sjednica Skupštine KS. 

Izvor: Agencije