Postotak pozitivnih testova u regiji i dalje visok, ali su epidemiolozi optimistični

Postotak pozitivnih testova u zemljama regije i dalje je iznad 30 posto (EPA)

Srbija je u posljednja 24 sata registrovala 65 umrlih, najviše dosad, i prešla brojku od 1.500 smrtnih slučajeva od početka epidemije COVID-19, objavile su u nedjelju zdravstvene vlasti, prenijela je Hina.

Od 15.508 testiranih 6.179 je pozitivno na korona virus, hospitalizirano je 7.256 ljudi, od toga na respiratorima 252 oboljela, objavilo je ministarstvo zdravstva. 

U Srbiji je dosad testirano 1.760.489 uzoraka i potvrđeno 169.214 zaraženih korona virusom.

Zbog trenda povećanja broja novooboljelih i sve više zaraženih kojima je potrebna bolnička njega, Srbija od ponedjeljka uvodi dodatne COVID odjele u bolnicama u Ivanjici, Zaječaru i Pirotu.

Državni sekretar u ministarstvu zdravstva Berislav Vekić upozorio je da postoje građani koji nisu svjesni opasnosti korona virusa i ponovio apel da izbjegavaju svaki kontakt kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Članovi kriznog stožera rekli su da će se tek sljedeće sedmice pokazati posljedice Crnog petka, kada su hiljade ljudi pohrlile u trgovačke centre radi popusta.

U Hrvatkoj 57 preminulih 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.919 novih slučajeva zaraze korona virusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23.062, objavio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite, prenijela je Hina.

Taj broj je manji u odnosu na jučer, kada je zabilježeno skoro 4.000 novozaraženih, ali je i urađeno i manje testova, u posljednja 24 sata 8.217.

Preminulo je 57 osoba.

U Sloveniji je također u zadnja 24 sata potvrđeno 1.106 novih zaraza korona virusom, na 3.644 testiranja, a umrlo je 48 oboljelih, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Postotak pozitivnih testova u Sloveniji i dalje je iznad 30 posto.

Taj podatak brine epidemiologe jer je udio pozitivnih testova opet povećan u odnosu na prethodni dan, ali i u odnosu na testiranja krajem prošle sedmice kad je bio manji od 23 posto.

Važno se pridržavati mjera

Epidemiologinja Bojana Beović izjavila je za Slovensku televiziju u subotu da bi  do mogućeg popuštanja nekih mjera moglo doći za desetak dana, ali samo ako se nastavi blago smanjivanje trenda rasta novozaraženih, odnosno ako se svi budu pridržavali mjera zaštite.

Broj preminulih i dalje je visok, ali je manji u odnosu na rekordna 59 smrtna slučaja zabilježena 24. ovog mjeseca, a stanje u COVID bolnicama ipak po ocjenama epidemiologa ukazuje na to da bi se drugi val epidemije mogao postupno početi smirivati.

Sa novozaraženima u zadnja 24 sata ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije u Sloveniji se povećao na 75.370, a trenutno je 20.299 aktivnih slučajeva zaraze. Do sada su od posljedica COVID-a 19 u toj zemlji umrla ukupno 1.384 pacijenta.

Visok udio pozitivnih testova bilježi i Bosna i Hercegovina. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevu, od 957 uzoraka prikupljenih u periodu od 25. do 28. novembra njih  299 je bilo pozitino na korona virusom.

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano ukupno 664 sluča korona virusa ali je testirano svega 1.680 osoba. Preminula su 44 pacijenta.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez rakao je ranije za državnu televiziju Bosne i Hercegovine da se krivulja zaraženih smirila, ali da i dalje treba biti oprezan.

Izvor: Agencije