U Beogradu uhapšen Marokanac osumnjičen za ubistvo u Sarajevu

Hapšenje je uslijedilo nakon ubistva državljanina BiH u sarajevskom naselju Otes na Ilidži 17. novembra (Fena)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su državljanina Maroka S. E. D. (1989), osumnjičenog da je, sa još nekoliko osoba, učestvovao u ubistvu državljanina Bosne i Hercegovine J. B. u Sarajevu 17. novembra.

Osumnjičeni je lociran i uhapšen u hostelu u Beogradu, gdje se skrivao u, kako se pretpostavlja, namjeri da pobjegne u neku od zemalja u regionu, saopštio je MUP Srbije, prenio je Tanjug.

Hapšenje je rezultat zajedničkog rada i razmjene informacija srpske i sarajevske policije.

U toku procedura izručenja

U toku je procedura izručenja osumnjičenog nadležnim organima u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju.

S. E. D. je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ubistva.

Hapšenje je uslijedilo nakon ubistva državljanina BiH u sarajevskom naselju Otes na Ilidži 17. novembra, za šta je osumnjičena grupa migranata.

Sarajevska policija je pokrenula potragu za trojicom osumnjičenih, te je uskoro uhapsila jednog od njih, migranta iz Maroka, no, ispostavilo se da je riječ o pogrešnoj osobi.

Zločin je izazvao ogorčenje lokalnog stanovništva, koje je na protestima u blizini migrantskog kampa u Hadžićima tražilo rješavanje migrantske krize i uklanjanje migranata s ulica.

Nezadovoljni građani tada su pozvali ministra sigurnosti Selmu Cikotića da riješi problem nasilnih migranata, ili da podnesu ostavku, uz upozorenje da će se, ukoliko izostane reakcija sigurnosnih agencija, sami suprotstaviti nasilnim migrantima.

Osuđen uvjetno zbog posjedovanja droge

U međuvremenu je Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo zatražila od državnih institucija da počnu s deportacijama migranata koji narušavaju javni poredak BiH, kao što je i predviđeno zakonom.

Migrant, koji je ubio državljanina Bosne i Hercegovine, u toj je zemlji prošle godine osuđen uvjetno zbog posjedovanja droge, ali je boravak nastavio u BiH.

U privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini trenutno bravi više od 6.000 migranata, prema podacima Službe za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini, kao i UN-ove Međunarodne organizacije za migracije IOM. No, procjene su da je broj daleko veći, jer zbog nedostatka kapaciteta i prihvatnim centrima brojni su migranti prisiljeni spavati i improviziranim i neuslovnim kampovima, ili po napuštenim objektima.

Izvor: Al Jazeera i agencije