Biskupi iz BiH: Obljetnica Daytona podsjeća nas na nepravde

Bosanskohercegovački biskupi, predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem, pozvali na više pravde za građane BiH (EPA)
Bosanskohercegovački biskupi, predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem, pozvali na više pravde za građane BiH (EPA)

Biskupska konferencija BiH uputila je u petak, u povodu 25. godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, otvoreno pismo potpisnicima i svjedocima tog dokumenta kojim ih je pozvala da napokon poduzmu korake koji bi vodili ka uspostavi pravednog mira u BiH.

Bosanskohercegovački biskupi, predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem, podsjetili su kako je prije četvrt stoljeća međunarodna zajednica predvođena SAD-om praktično “nametnula sporazum koji je zaustavio višegodišnji rat, ali nije stvorio stabilan i pravedan mir”. To znači da on nije osigurao ravnopravnost među pripadnicima tri naroda i nacionalnih manjina na području cijele zemlje, nije zajamčio održivi povratak mnogim prognanim i izbjeglim ljudima te nije osigurao nadoknadu uništene i opljačkane imovine brojnim građanima i vjerskim zajednicama u zemlji, ističu biskupi, prenosi Hina.

“Nažalost [sporazum] je omogućio da se tijekom svih ovih 25 godina održavaju i podržavaju međusobni sukobi, drugim sredstvima, osobito među političarima, pravnicima, predstavnicima medija te na području obrazovanja mladih generacija, s višestrukim pogubnim učincima po građane i cjelokupno društvo u našoj zemlji”, stoji u pismu biskupa iz BiH.

Biskupi navode da kao građani BiH smatraju moralnom obvezom konstruktivno doprinositi općem dobru svih njenih žitelja. Kao službeni predstavnici svih katolika u zemlji imaju i dodatnu dužnost izvršavati nalog, dobiven od svetog pape Ivana Pavla II. u Sarajevu 1997, te propovijedati poštivanje svih bez izuzetka, razvijati međusobno praštanje krivnji, boriti se djelima ljubavi za suradnju na promaknuću zajedničkog općeg dobra te dizati svoj glas i ukazivati na nasilja i nepravde kao i svim zakonitim sredstvima braniti vjernike i zajednice.

“Naša je obveza ne dopuštati da nas zastraši ni jedna ovozemaljska vlast”, istaknuli su biskupi.

‘Odnosi s braćom pravoslavcima i razumijevanja sa sljedbenicima islama’

Dodali su i kako im je dužnost „ustrajnim i temeljitim dijalogom održavati odnose s braćom pravoslavcima i s drugom braćom kršćanima“ te „susrete razumijevanja sa sljedbenicima islama“, drugih religija i uvjerenja, a sve u korist „izgrađivanja miroljubivog suživota u uzajamnom poštivanju pravâ svakoga pojedinca i svakoga naroda“.

U otvorenom pismu biskupi su podsjetili kako su još u decembru 1995. posebnim očitovanjem upozorili na bojazni zbog nedorečenosti u Daytonskom sporazumu, posebice kada je riječ o zaštiti temeljnih ljudskih prava, uključujući i ona vjerska i etnička. Nakon 25 godina sa žalošću i opravdanim negodovanjem moramo ustvrditi da se ovaj sporazum više koristio kao opravdanje i alibi za očuvanje i ozakonjenje raznih nepravdi, a mnogo manje za izgradnju istinskog, trajnog mira utemeljenog na pravdi i jednakim pravima za sve, ističu.

Biskupi su ocijenili kako je proteklih godina izostala potrebna pomoć povratku prognanih i izbjeglih, pri čemu su posebice oštećeni Hrvati, te su upozorili kako je zbog toga iskorijenjena gotovo cjelokupna katolička populacija u Republici Srpskoj, dok se u Federaciji BiH ona kontinuirano smanjuje, posebice zbog odlaska mladih, ali i zbog kriminala, korupcije i “sebičnih političkih nadmudrivanja”.

Predstavnicima međunarodne zajednice biskupi iz BiH postavili su pitanje što uopće kane s tom zemljom i njenim stanovnicima pozvavši ih da napokon porade “na pravednom i svrsishodnom unutarnjem uređenju zemlje”.

“To uređenje treba biti po mjeri njena sva tri konstitutivna naroda, nacionalnih manjina i svakog njezinog građanina, a osobito onih, najslabijih i u ratu i poraću najoštećenijih! To uređenje mora pratiti donošenje pravednih zakona koji će osigurati stvarno poštivanje svih pojedinačnih i kolektivnih prava, bez mogućnosti dominacije jačega ili brojnijega, te omogućiti ispravljanje svih starih i sprječavanje novih nepravdi”, poručili su biskupi.

Najavili su kako će Crkva i dalje „pomagati u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja u uspostavljanju istinskog mira” u toj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

U subotu, 21. 11., navršava se 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregled pripremila Lana Jašarspahić Knežević.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO