Veseli u Hagu: Nisam kriv

'S punim uvjerenjem mogu da kažem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice', rekao je Veseli (EPA)

Nekadašnji šef obavještajne službe bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i donedavni predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli negirao je krivicu za optužbe Specijaliziranog vijeća za Kosovo u Hagu, koje ga s još trojicom nekadašnjih čelnika OVK-a tereti za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

“Čuo sam optužbe i pročitao. S punim uvjerenjem mogu da kažem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice”, rekao je kratko Veseli nakon što je saslušao čitanje optužnice, prenosi Tanjug.

Veseliju je pročitana redigirana optužnica, koja ga, zajedno s Hashimom Thacijem, Jakupom Krasniqijem i Rexhepom Selimijem, tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U sudnici su prisustvovali Specijalizirani tužilac Jack Smith sa pomoćnicima, dok je Veselijev izabrani branilac ročište pratio online zbog situacije sa COVID-om 19.

Veseli je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je, zajedno s Thacijem i Selimijem, iz Prištine prebačen u Hag i smješten u pritvor.

On će do daljeg biti u pritvoru i nema pravo da se brani sam.

Thaci i Krasniqi su se u ponedjeljak izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizirani tužilac Kosova.

Pred Specijaliziranim vijećima u Haagu, poznatim i kao sud za zločine OVK-a, Veseli će, kao i ostali, odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK navodno počinila na Kosovu i sjeveru Albanije u periodu koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Deset tačaka optužnice

Optužbama, koje su napisane u 10 tačaka, zajedno s ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili s njegovim znanjem.

Zajedno s tadašnjim, kako ih tužilac naziva, pripadnicima Glavnog štaba OVK-a, Thacijem, Selimijem i Krasniqijem, Veseli je optužen za “udruženi zločinački poduhvat”, u kojem su učestvovali i drugi pripadnici OVK-a i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spriječe, niti da krivce kazne.

U optužnici se detaljno opisuju deseci događaja iz 1998. i 1999. godine, u kojima su ljudi otimani na ulicama, u svojim kućama i odvođeni u improvizirane logore širom Kosova.

U redigiranoj optužnici, koja je dostupna javnosti na engleskom jeziku, nisu navedena imena žrtava, ni živih, ni ubijenih ili nestalih, ali su opisani događaji koji su pratili pritvaranja u 15 logora OVK-a na Kosovu i dva na sjeveru Albanije, u Kukešu i Hasu.

Veselija 10 tačaka optužnice terete za krivična djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Izvor: Agencije