Prije napada na Markovom trgu, 22-godišnjak poručio: ‘Dosta je bilo prevara’

Uvidom u Facebook profil mladića iz Kutine, vidljivo je da nije često objavljivao na društvenim mrežama (Facebook/Danijel Bezuk)

Danijel Bezuk (22), koji je u ponedjeljak ujutro hicima iz automatskog oružja ranio policajca na Markovm trgu u Zagrebu, objavio je prije samoubistva poruku na društvenim mrežama, u kojoj je poručio da je “dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti”.

Uvidom u Facebook profil mladića iz Kutine, vidljivo je da nije često objavljivao na društvenim mrežama, a njegova pretposljednja objava datira sa zagrebačkog Adventa početkom januara 2019. godine.

Bezuk je u toj objavi priložio svoju fotografiju sa Trga bana Jelačića te je zapisao “turist u svojoj državi”, prenosi Hina.

Mladić je početkom novembra 2018. godine objavio fotografiju na kojoj stoji ispred spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima.

Na fotografiji je odjeven u majicu s obilježjima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i navijačke grupe Bad Blue Boys, s natpisom “Za sve one kojih nema”, dok je uz fotografiju zapisao “zapalit ću svijeću, molit ću do jutra, za zdrav razum i bolje sutra”.

Bezuk je iste godine, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju snimljenu prije koncerta Marka Perkovića Thompsona u Glini, koju je popratio citatom iz Thompsonove pjesme “rastjerajmo tamu, da nam jutra svanu”.

U kamuflažnoj uniformi, s drvenom ‘puškom’

U objavi iz jula 2018. godine poručio je da će hrvatska nogometna reprezentacija igrati u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Uz objavu je priložio videosnimak bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u kojem ona zaključuje da će “Hrvatska biti najrazvijenija država Europske unije”, a koju je popratio komentarom “barem nas nisi lagala i prešla kao budale”.

Mladić je sredinom jula 2018. godine zapisao da je “i dalje Hrvat, hvala vam na borbenosti”, dok je u februaru iste godine objavio fotografiju na kojoj drži kovanice, a koju je popratio komentarom “od plaće kupio sam hlače i ostalo mi za žvakače”.

U februaru 2018. godine je objavio fotografiju na kojoj pozira odjeven u zimsku kamuflažnu uniformu, dok u ruci drži model snajperske puške izrađen od drveta.

Bezuk je uz tu fotografiju zapisao da je na njoj prikazan pripadnik “Belih orlova na braniku otadžbine”, koju smatra “jednom od najzaštićenijih vrsta u Republici Hrvatskoj”.

Bezuk je ranijih godina na društvenim mrežama objavljivao snimke pjesama Marka Perkovića Thompsona, Miroslava Škore i Mate – Miše Kovača, ali i snimke testiranja snajperskih pušaka i teških automatskih pušaka.

Na jednom od snimaka testiranja snajeprske puške zapisao je “da sam jedan od njih, da skidam Srbe”.

Na Bezukovoj Facebook naslovnici je fotografija iz filma Put rata reditelja Stevena Spielberga.

Milina: Drugi policajac uzvratio vatru

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske je izvijestilo da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovom trgu pucao 22-godišnjak, koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji.

Glavni direktor policije Nikola Milina izjavio je kako je u pucnjavi na Trgu svetog Marka policija reagirala kako treba – nakon što je na ulazu u zgradu Vlade povrijeđen jedan policajac, drugi je prema počinitelju odmah upotrijebio vatreno oružje.

“Nakon pucnjave, odmah je reagirao drugi policijski službenik, koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. Prema informacijama s kojima sada raspolažem, počinitelj se odmah udaljio s mjesta događaja”, kazao je Milina na konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Istaknuo je da je, kao i uvijek u ovakvim situacijama, angažiran cijeli raspoloživi policijski sistem, a da je vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen 22-godišnji počinitelj.

Milina je ponovio da je, prema sadašnjim informacijama, on izvršio suicid.

O mogućem motivu nije želio govoriti, rekavši da će to otkriti kriminalističko istraživanje, kao i tip “dugog vatrenog oružja” iz kojeg je napadač ispalio više metaka.

Izvor: Agencije