Hrvatska nudi BiH pomoć na evropskom putu

U Sarajevu su predstavljeni prioriteti predsjedavanja Hrvatske Vijećem Evropske unije (Anadolija)

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić ponudio je u srijedu svaku moguću pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovini u nastojanjima da stekne status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i da vodi pristupne pregovore kada ona za to ispuni potrebne uvjete.

Sabolić je novinarima u Sarajevu predstavio program predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU-a te podsjetio da je Hrvatska prvi put na čelu EU-a.

“To je historijski trenutak za našu zemlju. Hrvatsko predsjedanje dolazi u vremenu velikih promjena za EU, na početku novog institucijskog i zakonodavnog ciklusa”, rekao je Sabolić, prenosi Anadolija.

Kako je kazao, šestomjesečni program predsjedavanja Hrvatske EU-om zasniva se na četiri prioriteta: Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti i Evropa koja je utjecajna.

“Čvrsto vjerujemo u europski identitet jugoistoka Europe”, rekao je Sabolić, prenosi Hina.

Podrška Albaniji i S. Makedoniji

Potvrdio je da će se Hrvatska zalagati za početak pristupnih pregovora između EU-a te Albanije i Sjeverne Makedonije, a želi pomoći i da Bosna i Hercegovina što prije dobije status kandidata i također otvori pristupne pregovore kada se za to steknu uvjeti.

U tome će Hrvatska pomoći Bosni i Hercegovini svim svojim znanjem i iskustvom koje je stekla tokom procesa pristupanja Uniji, kazao je ambasador.

“Politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini je vrlo jasna, temelji se na prioritetima EU-a i znači stjecanje kandidatskog statusa i podržavanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine”, izjavio je Sabolić.

Dodao je da je Hrvatska svjesna svoje odgovornost prema susjedstvu EU-a, kojem treba pristupna perspektiva, a transformacijsku snagu tog procesa opisao je kao nemjerljivu.

“Uvjeren sam da ćemo za šest mjeseci predati predsjedništvo njemačkim kolegama ponosni na ono što smo postigli”, rekao je Sabolić.

Šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, koji je sudjelovao u predstavljanju hrvatskih prioriteta tokom šestomjesečnog predsjedanja Unijom, rekao je da je jasno da će nastavak procesa evropskih integracija biti zahtjevan za Bosnu i Hercegovinu te dodao da mnogo očekuje od nove metodologije proširenja.

Prioriteti Izborni zakon, VSTV…

“Vidimo da je na vrhu prioriteta cijelo područje zapadnog Balkana. To je samo po sebi jako dobra vijest. Jedna od kulminacija ovog predsjedavanja bit će samit koji je planiran za maj ove godine u Zagrebu, s fokusom na zemlje zapadnog Balkana”, pojasnio je Sattler, prenosi Anadolija.

Rekao je da je prošle sedmice bio u Briselu, gdje je imao sastanke na kojima je primijetio mnogo dobre volje kad je riječ o Bosni i Hercegovini.

“Konačno smo bili u prilici prevazići dugih 14 mjeseci zastoja kad je riječ o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini”, kazao je Sattler.

Govorio je i o svojim prioritetima za ovu godinu.

“Jedna od konkretnih aktivnosti podrazumijeva određene izmjene u radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća [VSTV], kao jedne od vodećih institucija u pravosuđu”, pojasnio je.

Još jedan od prioriteta jest Izborni zakon Bosne i Hercegovine, koji je među 14 ključnih prioriteta.

“Ove godine ponovo imamo izborni ciklus. Nažalost, ako ne budu održani izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni proces koji će biti održan u svim drugim lokalnim samoupravama. Nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka da će izbori biti održani u svakom kutku ove zemlje, uključujući i Mostar. Potrebno je da domaći čelnici zasuču rukave i istinski počnu raditi na važnim reformama”, rekao je Sattler.

Zrak je ‘pitanje života i smrti’

Još jedan od prioriteta jesu ekonomski kapaciteti Bosne i Hercegovine, a Sattler se dotakao i zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, ali i u drugim bh. gradovima.

“Ovo je pitanje života i smrti. Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, svake godine imate približno 3.300 preuranjenih smrtnih ishoda povezanih s lošim kvalitetom zraka”, dodao je Sattler.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, nada se da će ta zemlja ostati dosljedna evropskom putu.

“Svjesni smo da dinamika procesa proširenja u dobroj mjeri ovisi o stavovima EU-a, odnosno samih zemalja članica. A svjesni smo da ovisi i o nama samima u onoj mjeri u kojoj smo sposobni isporučiti nešto kvalitetno prije samita u Zagrebu, prije novog procesa proširenja. Dobijanje statusa kandidata ovisi o nama, Bosni i Hercegovini, našim institucijama”, rekao je Dilberović.

Hrvatska predsjedava Vijećem EU-a od 1. januara do 30. juna ove godine.

Izvor: Agencije