Bandić na sudu odbacio optužbe za zbrinjavanje otpada

Uz Bandića, na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika (Tomislav Mileti? / Pixsell)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pojavio se u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje se izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada, javila je Hina.

Suđenje je formalno krenulo ispočetka nakon što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) optužnici u slučaju “Agram” pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada.

Uz Bandića, na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika, dok je postupak u odnosu na Slobodana Ljubičića razdvojen zbog zdravstvenih razloga.

Svi su se okrivljenici nakon čitanja optužnice izjasnili da nisu krivi za optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je u listopadu prošle godine optužnicu protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Petra Pripuza i drugih optuženih u aferi “Agram”, u dijelu koji se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Obustavljen postupak u dijelu optužnice

Bandić se u tom slučaju tereti za zlouporabu službenog položaja i trgovanje utjecajem.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi “Agram” USKOK je sudu predao još krajem 2015.

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada vraćene tužiteljstvu na doradu.

Krajem ožujka ove godine optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

U ranije potvrđenom dijelu optužnice Bandić i njegovi suoptuženici također su odbacili krivnju na početku suđenja u listopadu 2018.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor “Čistoće” Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke “Bramgrad-projekt” Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Bandić i Pripuz izbjegli novinare

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig, koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Nakon ročišta su Bandić i Pripuz izbjegli novinare jer im je omogućen izlaz na stražnja vrata suda, pa su odvjetnicu Jadranku Sloković pitali jesu li ti optuženici privilegirani, na što je kazala da ona to nije primijetila.

No, ustvrdila je da je uvjerena da će do kraja pobiti optužbe, ocjenjujući da je optužnica “sklepana nasilu” i da nije bilo imovinske koristi.

“Šest godina smo raspravljali samo o tome ima li ili nema imovinske koristi, a zaključeno je da je posao obavljen po vrlo niskim cijenama i da nitko nije zaradio ništa, a što je ona apstraktna neimovinska korist koju tužilaštvo stavlja na teret optuženicima – to nam je nepoznato”, rekla je Sloković.

Pripuzov branitelj Anto Nobilo rekao je da je nakon šest godina od početka istrage čak i USKOK odustao od tvrdnje da je ostvarena protupravna imovinska korist za Pripuzovu tvrtku.

“Vidjet ćete tijekom postupka da je bila vrlo velika hitnost jer je zdravlje građana bilo ugroženo, što je utvrdilo Ministarstvo zaštite okoliša”, kazao je Nobilo.

Studenti i aktivisti protiv Bandića

Prema njegovim riječima, otpad se nije moglo odložiti na odlagalište Jakuševac jer je to zabranilo Ministarstvo. U tom hitnom trenutku, kaže Nobilo, jedino je Pripuzova tvrtka imala sve dozvole za zbrinjavanje otpada i drugog načina rješavanja nije bilo.

“Smisao je bilo djelovanje u interesu javnosti, a ne u interesu neke pojedine tvrtke. Utvrdit će se da je Pripuz računao ispod tržišne cijenu Gradu Zagrebu odvoženje otpada, faktički na štetu svoje tvrtke”, kazao je Nobilo.

Na raspravi su USKOK i obrana iznijeli dokazne prijedloge, o kojima će sud odlučiti na sljedećoj raspravi 27. siječnja. Dok USKOK traži da se na raspravi pročitaju iskazi svjedoka s ispitivanja, obrane traže njihovo neposredno ispitivanje na sudu, među njima i sportašice Sandre Perković.

Suđenje su pratili studenti i dio aktivista koji su uoči suđenja ispred zgrade zagrebačkog Županijskog suda izviždali gradonačelnika, uzvikujući “Lopove, lopove!”, a pokušali su mu uručiti poklon za zatvor – četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine.

Izvor: Agencije