Von der Leyen: Moramo ispuniti obećanje S. Makedoniji i Albaniji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je u petak da su sljedeći mjeseci važni za odnose Europske unije s državama zapadnog Balkana i založila se za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Sljedeći mjeseci posebno su važni za naše odnose s Balkanom. Hrvatska je veliki zagovornik te teme”, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem nakon sastanka Kolegija europskih povjerenika i hrvatskih ministara u Zagrebu, prenijela je agencija Beta.

Istaknula je da će u tom smislu biti vrlo važan zagrebački samit EU-a i država zapadnog Balkana te najavila da će se u prvoj polovici godine raditi na metodologiji proširenja, s obzirom na to da je grupa država, na čelu s Francuskom, blokirala početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

‘Poboljšati metodologiju pregovora’

Predsjednica Komisije izrazila je uvjerenje da to ne treba spriječiti EU da pokrene pregovore s tim državama.

“One su ispunile kriterije, a mi moramo ispuniti svoje obećanje”, rekla je Von der Leyen i dodala da Unija sada ne bi trebala mijenjati uvjete za njih nego samo poboljšati metodologiju pregovora.

Na pitanje hoće li nova metodologija proširenja biti predstavljena do zagrebačkog samita odgovorila je potvrdno.

Hrvatska, koja je 2013. posljednja ušla u EU, ustrajava na tome da počnu pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. 

Von der Leyen smatra da su te dvije zemlje jugoistočne Europe ispunile uvjete za početak pregovora i da ih EU sada ne bi trebala mijenjati.

No, dodala je da do samita EU – Zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu treba poboljšati metodologiju pregovora, što je tražio Pariz.

Plenković: Pokušati razriješiti situaciju s blokadom

“Moramo predložiti novu metodologiju prije samita i naći način da proces za Albaniju i Sjevernu Makedoniju bude otvoren i da budu u mogućnosti početi pregovore”, istaknula je šefica Europske komisije, kako prenosi Hina.

“Želimo unijeti novu dinamiku [u proširenje EU-a] i, po mogućnosti, razriješiti situaciju s blokiranim pregovorima Albanije i Sjeverne Makedonije”, dodao je Plenković.

Izaslanstvo EU-a, koje predvodi predsjednica Europske komisije, boravi u dvodnevnoj posjeti Zagrebu povodom početka šestomjesečnog predsjedanja te zemlje EU-om.

Izvor: Al Jazeera i agencije