Plenković: Hrvatska nije faktor nestabilnosti

Andrej Plenković
Današnja Hrvatska ne može se uspoređivati s NDH-om, tvrdi Andrej Plenković (EPA)

Iako je hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će razgovarati s predsjednikom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Miloradom Pupovcem, a povodom njegovih izjava u kojima je, nakon napada na Srbe u Uzdolju kraj Knina, za Hrvatsku kazao da je “destabilizirajući faktor” jugoistoka Europe i usporedio je s ustaškom Nezavisnom državom Hrvatskom, susret je otkazan.

Na početku redovne sjednice Vlade, Plenković je odbacio “teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti”.

“Republika Hrvatska je zemlja koja je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće – neovisnost, slobodu, demokraciju, jačanje institucija, članstvo u EU i NATO. Gradimo društvo u kojemu se svi trebaju dobro osjećati. Mi smo zagovornici za napredovanje zemalja jugoistoka Europe prema integracijama”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se na nasilje koje se, prema pripadnicima srpske manjine dogodilo na knjinskom i riječkom području, osudivši “sve napade, posebice one koji su imali karakter međunacionalnih odnosa”.

“Najvažnije je da je policija reagirala brzo i da su pronađeni počinitelji svih tih nedjela. Ovo su djela individualnih osoba, to nije odraz klime u društvu. Konkretne osobe će odgovarati u hrvatskom pravnom sustavu”, poručio je Plenković.

Pupovac upozorio na rehabilitaciju ustaštva

Pupovac je prije nekoliko dana, u povodu najnovijih napada na građane srpske nacionalnosti na kninskom području, izjavio da situacija u Hrvatskoj, u pogledu stanja mira, sigurnosti te poštivanja Ustava, zakona i međunarodnih ugovora, nije dobra.

“Ta vrsta povijesnog revizionizma, u kojemu se u europskom kontekstu želi rehabilitirati ustaštvo, a optužiti sve druge: Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije, to jest Srbe i ostale, to je nešto što je matrica po kojoj se to odvija u Hrvatskoj. I to doprinosi tome da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije”, rekao je, uz ostalo, Pupovac, čiji je SDSS član vladajuće koalicije u Hrvatskoj.

“Uspoređivati Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Moderna Hrvatska nema veze s NDH, utemeljena je na Domovinskom ratu i procesima ‘90-tih godina”, odgovorio mu je Plenković sa sjednice Vlade.

SDSS: Zabrinjava kampanja protiv žrtava

U međuvremenu se oglasio i Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, koji je pozdravio „brzo i efikasno postupanje državnih institucija u pronalaženju počinioca napada na pripadnike srpske zajednice u Republici Hrvatskoj“.

„Ujedno izražavamo zabrinutost zbog kampanje koja je u medijima vođena protiv onih koji su bili žrtve napada kao i protiv nas koji smo stali u njihovu obranu i upozorili na atmosferu u kojoj su takvi napadi mogući“, navedeno je u izjavi za medije SDSS-ovaca.

Apeliraju, kako su naveli, „ne samo u interesu srpske zajednice nego i u interesu cijelog društva“, da se „osvijesti važnost borbe protiv onih koji stvaraju atmosferu mržnje, netolerancije i nacilja i protiv daljnjeg širenja takve atmosfere u društvu“.

Klub zastupnika SDSS-a trebao je danas u Hrvatskom saboru održati konferenciju za novinare o aktualnim događanjima, no jutros je otkazao obraćanje medijima.

‘Vlada ne ulazi u spirala mržnje’

Ranije je Plenković također rekao kako hrvatska Vlada reagira “racionalno, trezveno i smireno i ne ulazi u spiralu mržnje”.

“Naša je politika uključiva, to je politika suživota, pomirbe i istine”, kazao je Plenković, a prenijela Hina.

Prema njegovim riječima, “današnja Hrvatska ne može se uspoređivati s NDH-om, ne može se reći da je faktor nestabilnosti i nema takve klime u društvu uz koju bi se mogla povezivati vlada i Hrvatska demokratska zajednica”.

Rekao je kako poštuje sve manjine koje žive u Hrvatskoj, uključujući i srpsku manjinu, te istaknuo želju da i njihovi politički predstavnici budu dio parlamentarne većine i daju svoj doprinos razvoju hrvatskog društva.

O napadima kod Knina: To su pojedinci

Na upit da komentira uhićenje napadača na Srbe kod Knina, Plenković je kazao kako je policija reagirala brzo i učinkovito te otkrila počinitelje, koji su uhićeni i protiv njih slijedi postupak.

“Mislim da se nitko u hrvatskom društvu, pogotovo ne Vlada i vladajuća stranka, ne može identificirati s nekim tko se upušta u ovakva kaznena djela. To su pojedinci, možda i organizirani, ali oni nisu plod neke klime u društvu, to su devijacije kojima treba stati na kraj temeljem individualne odgovornosti”, istaknuo je Plenković.

Na upit je li moguć raspad koalicije ako Pupovac nastavi iznositi slične tvrdnje, Plenković je odgovorio kako će se sastati sa čelnikom SDSS-a i razgovarati.

Izvor: Agencije