Banac: Vučić neće potpisati sporazum s Kosovom

Moskva je protiv sporazuma, jer rješavanje sukoba između Srbije i Kosova znači poraz ruske politike i utjecaja na Balkanu, rekao je Banac (Al Jazeera)

Ivo Banac, hrvatski historičar, pisac i profesor na američkom univerzitetu Yale ocjenjuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće potpisati pravno obavezujući sporazum s Kosovom, a kao razlog navodi interese Rusije na Balkanu i to što Evropska unija Beogradu, kako kaže, nema šta ponuditi zauzvrat.

Banac u intervjuu za podgoričku Pobjedu kaže da bi potpisivanje tog sporazuma predstavljalo raskid s ukupnom Vučićevom politikom i poremećaj ruskih prioriteta na Balkanu.

“Ne vidim šta Zapad može ponuditi zauzvrat, osim ubrzavanja članstva u EU, što opet možda nije obavezno za sve države članice”, ističe Banac.

‘Putinov čovjek’

On kaže da predsjednik Srbije “nije požurio” da komentira mišljenje Nenada Popovića, kojeg naziva “Putinovim čovjekom” u Vladi Srbije, da je Briselski sporazum mrtav i da je Srbija završila evropske integracije.

“To je bila ruska poruka. Moskva je protiv sporazuma, jer rješavanje sukoba između Srbije i Kosova znači poraz ruske politike i utjecaja na Balkanu”, rekao je Banac.

Ipak, kaže, “nikad ne reci nikad“.

Izvor: Agencije